EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъдещето е на преработената вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето е на преработената вода

mail18:45 | 20.08.2009прегледи 513 коментарикоментари 0


Трябва да се преработва повече вода, за да се преодолее недостига, причинен от промените в климата, заяви днес Джон Фрийдман, вицепрезидент по отношенията със световните правителства в американската компания General Electric. Фрийдман говори на конференцията Световна седмица на водата, която се провежда тази седмица в шведската столица.
"Ако обърнете внимание на проблема с недостига на вода, то ще стане ясно, че причина за него са климатичните промени", посочи Фрийдман, цитиран от ДПА, на конференцията, която всяка година събира над 2000 учени, политици, бизнес лидери и благотворителни организации.
 Други фактори за недостига на вода могат да са увеличаването на населението и засилването на индустриализацията. Проблемът с недостига на вода засяга много части на света, като "11 на сто от населението на Европа живее в области, в които водата хронично не достига", посочи Фрийдман.
Преработването и повторното използване на отпадните води дава големи възможности, заяви експертът, подчертавайки, че "промишлеността използва около 45  на сто от обема на прясната водата, добивана от почвата или реките".
 Една от причините отпадните води да не се използват повторно от промишлеността са икономиите, като често е по-евтино да се използва вода от някоя река или градския водопровод, подчерта той.
При презентацията си в сесията за устойчиво градско развитие Фрийдман посочи четири начина за стимулиране на преработката на отпадни води, включително водене на разяснителна дейност в тази област, премахване на бариерите и предлагане на стимули като данъчни кредити.
Сега се преработват едва 5 на сто от използваните води, подчерта Фрийдман. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg