EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БФБ очаква повече инвеститори след приемането на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БФБ очаква повече инвеститори след приемането на еврото

mail10:04 | 06.01.2024прегледи 1362 коментарикоментари 0


При запазване на политическата стабилност в страната се очаква положителна година за  българските икономика и капиталовия пазар, коментира изпълнителният директор на борсата Маню Моравенов през БНТ. Той посочи, че членството на страната в Шенген и еврозоната ще  привлече повече инвеститори в страната.  

"2023 е годината на несбъднатите прогнози. Нито се сбъднаха очакванията за рецесия, нито се  сбъднаха очакванията за намаляване на лихвите. Очаква се обаче бързо спадане на  инфлацията. Например, в ЕС вероятния спад ще бъде с 50 процента на годишна база през  следващите 2 години", посочи Маню Моравенов. 

"Еврозоната ще изиграе изключително положителна роля за капиталовия пазар и не само за  него, но и за инвестициите въобще, тъй като ще премахне валутния риск. Липсата на валутен  риск и стабилна политическа обстановка означават завръщане на чуждестранни инвеститори в  България, което би бил добър индикатор за българската икономика и капиталовия пазар", каза  Моравенов. 

По думите на Моравенов България е напълно готова за влизане в Еврозоната и това ще бъде  по-скоро политическо решение от гледна точка на Маастрихските критерии. „Инфлацията в  настоящия момент не покрива тези критерии, но имаме много случаи на политически  компромис, включително Хърватска беше приета с политически компорис с много голям  външен дълг. Така че аз лично съм оптимист и смятам, че при добре поставена политическа  ситуация България ще влезе в еврозоната. Тенденцията на инфлацията е да намалява и ще  продължава да намалява. Такива са прогнозите. След като в Европа се очаква да намалява  инфлацията с 50% на година, няма как това да не се отрази и в България, ние сме пряко  свързани с европейската икономика", допълни още Моравенов. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg