EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БФА:5% такса = национализация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БФА:5% такса = национализация

mail11:27 | 24.07.2015прегледи 12627 коментарикоментари 0


Инвеститорите в енергетиката са изтощени и крайно уморени от непрекъснатите опити да бъде национализиран с популистки мотиви капиталът, който са инвестирали в България, се казва в становише на Българската фотоволтаична асоциация. "Бихме искали да подчертаем, че в приетите промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници има два основни момента, които постигат тази национализация: 5% такса върху приходите на производителите и скрита такса под формата на намаляване на часовете, до които произведената енергия от ВЕИ ще бъде изкупувана по преференциална цена. И двете мерки са ретроактивни и представляват съществена промяна на базовите параметри, при които инвестициите са реализирани. Това е незаконно по българското и европейското право. Като инвеститори ще предприемем всички законови действия за защита на нашите инвестиции в България. След безпрецедентна реакция на международната инвестиционна общност, част от най-грубите незаконни текстове отпаднаха.", казват още от там.
Четирите национално представителни работодателски организации също не приемат промените в ЗЕ. В позицията си те отбелязват: "Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса, въпреки милиардни дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.! Нещо повече, нашите протести бяха използвани за запазване на дефицитите!
Окончателните промени в ЗЕ и в ЗЕВИ бяха силно редуцирани и, в резултат на това - двойното поскъпване на цената ЗкО ще се запази. Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави, докато бъде нотифицирана от ЕК и дори тогава ще облекчи частично само големите предприятия. При запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на ЗкО, крайната цена ще остане непоносимо висока."
Работодателите планират нов протест на 29 юли 2015 г., от 11.00 часа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg