EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бурята Даниел навреди на сиренето фета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бурята Даниел навреди на сиренето фета

mail06:57 | 05.10.2023прегледи 456 коментарикоментари 0


Гърция се бори с  последиците от циклона „Даниел“ за един от най-разпознаваемите местни продукти за износ – сиренето фета, пише в. „Файненшъл таймс“. 

Около 40 процента от меките сирена в страната се произвеждат от овче и козе мляко, добито в префектура Тесалия, Централна Гърция, която беше опустошена от наводненията, връхлетели няколко средиземноморски държави този месец. Гръцките фермери загубиха около 80 000 кози и овце в резултат на бедствието, а грижата за оцелелите животни е трудоемка при настоящите условия на наводнени площи и оскъден фураж.

„Най-големият удар е, че много животновъди в района казват, че след наводнението не искат да се върнат към професията си“, отбеляза Христос Апостолопулос, председател на Асоциацията на гръцките млекопроизводители.

Фермерите очакват загубите да възлизат наа милиони евро. Циклонът „Даниел“ е най-тежката буря, връхлетяла страната от близо век. Само за 12 часа на 7 септември паднаха повече от 700 тона дъжд на декар – почти два пъти повече от количеството, което обикновено се пада в Атина за една година. 

Наводненията отнеха живота на 16 души. Около една четвърт от земята, използвана за земеделие и производство в Тесалия, беше залята и вероятно няма да бъде плодородна през следващите години. Наводнени бяха и стотици сгради. Много мостове и отсечки от железопътната и пътната мрежа на страната бяха разрушени.

Анализаторите предупреждават за дълготрайното въздействие на бурята върху икономиката.

„Всички говорят за цената на наводненията... след няколко месеца ще има верижни реакции, които ще доведат до срив най-вече в малкия бизнес“, казва Янис Карастергиос, земеделски консултант в района. Той добави, че освен че много добитък е загинал, много складове не могат да бъдат ремонтирани, а фермерите губят тонове фураж.

„Години на усилена работа бяха унищожени за два дена“, отбеляза Карастергиос и посочи, че „не е лесно да се възстановят складовете и да се създаде стадо от нулата“.

Гърция произвежда около 140 000 тона сирене фета годишно и изнася около 65 процента от тази продукция.

„Производителите скоро ще бъдат изправени пред дилема, тъй като ще имат по-малко производство на мляко, те ще трябва да изберат къде да изпращат продуктите си“, уточни Христос Апостолопулос. Той смята, че производителите на фета ще се съсредоточат върху експортните пазари и „недостигът ще бъде по-очевиден в Гърция“. 

Най-голямата фабрика за производство на фета в Гърция е „Елиника галактокомиа“ и е базирана в Трикала в северозападната част на Тесалия. На предприятието му  се наложи да спре работа за две седмици, тъй като водата и калта покриха машините, а щетите се оценяват на 25 млн. евро. 

Фабриката е отворена отново, но Стелиос Сарандис, главен търговски директор на „Елиника галактокомиа“, призна, че големи предприятия като неговото ще трябва да понесат част от загубите. 

„Всяка година финансираме животновъди“, заяви той и допълни: „този път сумата, която ще дадем, ще бъде по-голяма, нямаме друг избор“.

През последните две години цената на фетата се повиши с около 40 процента поради инфлацията, което  доведе до спад на местното търсене с 10 процента.

„Ще има по-малко фета, но не мисля, че ще има недостиг“, коментира Сарандис.

Друг производител на сирене фета, Николаос Бизиос, собственик на млекопреработвателната компания „Бизиос“ (Bizios Dairy Industry), изказа мнението, че цените на сиренето може да скочат още повече, ако разходите за храна на животните се увеличат. „Става въпрос за трудно уравнение, което трябва да бъде решено, тъй като посевите и фуражните заводи са наводнени“, каза той.

Докато се очертае по-ясна картина на общата стойност на щетите от бурята, Европейската комисия обяви, че Атина може да получи до 2,25 млрд. евро спешно финансиране, а гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че силната икономика на страната ще ѝ помогне да „понесе разходите по възстановяването“.

Гърция за първи път предвижда в бюджета да бъде включен специален резерв от 600 млн. евро. за справяне с щети от природни явления (освен редовните 1 млрд. евро за целта).

Премиерът Мицотакис уточни, че специалният резерв за национални бедствия ще бъде удвоен от следващата година до 600 млн. евро, събрани чрез по-висок данък за луксозните хотели.

Обещанията за помощ обаче не носят утеха на гръцките селскостопански производители, които са започнали да губят вяра в способността на властта да се справя с природни бедствия, пише "Файненшъл таймс".

През 2020 г. Гърция беше засегната от по-слаба буря, след която правителството отпусна 200 млн. евро за регионално възстановяване и предотвратяване на наводнения в региони като Тесалия.

„Някой трябва да понесе отговорност. Чия е вината за това бедствие и какво стана със средствата, отпуснати преди няколко години, които уж щяха да ни предпазят от бъдещи бури?“, пита Василис Пациалис, голям производител на пшеница и памук от град Кардица в Западна Тесалия.

Подобно усещане за безпомощност се наблюдава в целия регион.

„Това е вторият път, в който сме призовани да възстановим стадата си“, каза Фотис Патунис, председател на асоциацията на животновъдите в Паламас, гръцкото село, пострадало най-тежко от циклона „Даниел“. 

„При предишното наводнение животните ни се удавиха, а земите ни бяха залети, но успяхме да оцелеем“, каза той и допълни, че „този път бедствието може да се окаже непоправимо“. По думите му „много местни производители са готови да напуснат селата си и да се преместят в градовете. Всичко зависи от това каква помощ ще им окаже правителството“.

Освен със загубата на добитък, местните жители сега трябва да се справят и със сериозните щети по домовете си и унищоженото селскостопанско оборудване. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037