EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бургас:Уникално рибно тържище открито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас:Уникално рибно тържище открито

mail13:35 | 16.09.2015прегледи 5446 коментарикоментари 0


В Бургас бе открито първото за страната рибно тържище в Бургас. Рибната борса ще затвърди лидерските позиции на града като място за правене на инвестиции. Специализираното стоково тържище за търговия с риба и рибни продукти е изградено по мярка 2.6. „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. Общата стойност на одобрената субсидия по проекта е в размер на 4 800 000 лв. Борсата е първата и единствена до момента в България, съответстваща на световната практика и отговаряща на актуалните нужди в сектора. Стоковото тържище ще се обслужва от 49 човека, като от тях 40 са жени.

Първата мярка от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., по която ще отворим прием, е 4.1 „Подпомагане за стратегиите за водено от общностите местно развитие“. Тя предвижда изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването рибното тържище. Новата Програма е финализирана и до края на месеца ще бъде предложена за приемане от Министерски съвет. Общият бюджет е 113 млн. евро.
Освен познатите дейности, разпределени в шест приоритета, в Програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично. Това ще улесни малките рибари. Друга новост е и възможността за организация на производителите, която цели сдружаване на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена.
Старата програма е договорена на 105 %, а разплатените по нея средства са 64 %.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg