EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас:Инсталация за разделни биоразградими отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас:Инсталация за разделни биоразградими отпадъци

mail09:15 | 27.09.2023прегледи 577 коментарикоментари 0


Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери на място как протичат дейностите по строителството на съоръжението. Предстои да бъдат направени изпитвания на всички елементи във функционален и технологичен режим.

Вече са закупени над 8 000 специални кофи, които са предназначени за разделно събиране на зелени и битови биоразградими отпадъци. Съдовете за отпадъци ще бъдат предоставени на заведения за обществено хранене, уточниха от пресцентъра на Община Бургас. Постепенно към тази система за разделно събиране ще бъдат присъединени и домакинствата, тъй като 50 процента от генерираните от тях отпадъци са биоразградими.

"Анаеробната инсталация разполага с капацитет за преработка на 30 000 тона отпадъци годишно. Когато тя влезе в експлоатация, това количество няма да се депонира в регионалната клетка и ще се предотврати нейното запълване. Регионалната клетка в момента се използва от 9 общини. Другата полза от инсталацията ще е намаляването на отделяния в атмосферата биогаз метан, който е парников. Така ще окажем положително въздействие за опазването на околната среда“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Инсталацията ще функционира на принципа на естествен процес, при който разграждането на отпадъците се извършва от специални бактерии при пълна липсата на кислород. Вследствие на този процес ще се получава компост и метан, от който ще се произвежда електричество и топлинна енергия. БТА

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158