EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: Супер лаборатория произвежда платки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Супер лаборатория произвежда платки

mail11:04 | 16.11.2022прегледи 581 коментарикоментари 0


Високотехнологична лаборатория в Бургаския университет “Проф. д-р Асен Златаров“ ще произвежда малки серии тестови печатни платки за нуждите на бизнеса. Интерес към работата на специалистите в нея вече има от страна на редица компании, които са специализирани в производството на основните пластини за електронни компоненти в Бургаско. Фокус в работата на лабораторията ще бъде прототипирането на бизнес схемите или произвеждането на прототипни печатни платки за нуждите на конкретно автоматизирано производство. 

Към този момент е в ход обществена поръчка за оборудване на лабораторията. Малкият изследователки център става възможен благодарение на проекта Център за върхови постижения УНИТе "Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото". По него бургаското висше училище си партнира със Софийски университет "Св. Климент Охридски", Технически университет – София, Русенски университет "Ангел Кънчев" и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". 

"Нашата цел е да прототипираме схемите на бизнеса, след което да им предоставим малки серии печатни платки, които компаниите могат да коригират и да използват пълноценно в своите производства. Очакваме доставката на необходимото оборудване, като сме предвидили 4-зонна пещ и автоматичен плейсър, които ще бъдат свързани помежду си с конвейер", каза за БТА научният ръководител по проекта проф. Станислав Симеонов. 

"Про боно" експертите на компании, занимаващи се с електроника и компютърни компоненти в Бургаско, са дали ценни насоки на екипа за оборудването на лабораторията в Бургаския университет и специфичните изисквания, на които производственото помещение трябва да отговаря, за да покрие наложените в индустрията стандарти. 

"С технолози на фирмите подбирахме и техниката, която ще ни бъде необходима. Интерес към тази лаборатория вече проявиха и големи производители на печатни платки в България. Оказва се, че те произвеждат изключително големи серии и за малки, прототипни такива, не им остава възможност, тъй като пренастройката на машината е доста сложен процес. Смея да твърдя, че имаме много голямо разбиране от страна на бизнеса, подкрепят ни. Самите компании казват: овладейте техниката, ще помогнем с каквото е необходимо, ние ще дойдем при вас", каза още проф. Симеонов. 

По думите му в рамките на проекта, по който се изгражда бургаската лаборатория, са сформирани още няколко експертни екипа в страната. 

"Колегите от Технически университет - София работят по задачи, свързани с така наречените "умни градове". В рамките на тези задачи се създават различни модули, но те имат нужда от платки и то интелигентно направени. Тогава на помощ идва нашият екип и лабораторията в Бургас, която да ги създаде. Казвам това, защото първата ни задача ще бъде тази - да прототипираме колегите в София и колегите от Софийския университет. В Русе например работят по друго направление, свързано с датчиците и дроновете. И при тях също ще се наложи да се направят специфични модули", каза още проф. Станислав Симеонов. 

В рамките на проекта УНИТе ще бъдат създадено общо три лаборатории, сред които и такава за биосензори. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046