EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бургас и Кричим с ВиК за 45 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас и Кричим с ВиК за 45 млн. лв.

mail13:00 | 04.04.2012прегледи 693 коментарикоментари 0


Договори за строителство на водна инфраструктура в Бургас и Кричим със средства от Оперативна програма „Околна среда“ подписаха министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметовете на двете общини – Димитър Николов и Атанас Калчев. Общата стойност на проектите е 45 млн. лв., съобщи МОСВ.
С 35 млн. лв. община Кричим ще подобри състоянието на амортизираната ВиК мрежа и ще изгради пречиствателна станция за отпадъчни води. С изграждането на 31 км. водопровод и 24 км. канализация в различни части на града още 60% от жителите ще имат канализация, а 100% от отпадните промишлени води ще се отвеждат и пречистват според най-високите екологични стандарти.
След реализирането на проекта цялото население на града ще бъде свързано към канализационната мрежа, значително ще намалеят загубите на питейна вода, които в момента достигат 77%, а в река Старата река ще се заустват напълно пречистени отпадни води.
Община Бургас ще включи цялото население от над 3000 души на кв. „Горно Езерово” към съвременна канализационна мрежа и ще постигне пълно пречистване на генерираните отпадъчни води от района. Проектът на стойност 10 млн. лв. прилага интегриран подход при решаването на съществуващите проблеми чрез изграждане на модерна пречиствателна станция за отпадъчни води, 15 км. разделна канализация и съпътстваща реконструкция на 9 км. водопроводна мрежа. Така ще се осигури високо качеството на доставяната питейна вода и ще се ограничат загубите по водопроводната система.
С подписването на поредния договор община Бургас потвърди, че е един от най-активните бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда”. Общината има един приключил обект – за канализация в кв. „Долно Езерово”, и в момента изпълнява три договора - за регионалната система за управление на отпадъците, за ВиК мрежата в кв. „Меден Рудник” и за кв. „Сарафово”. В най-скоро време предстои подписването на договор и за водната инфраструктура на кварталите „Банево", "Ветрен" и "Минерални бани”. Със средства от оперативната програма община Бургас планира да изгради ВиК мрежи и в гр. Българово, с. Черно море и кв. Крайморие.
Бургас и Кричим кандидатстват по процедурата за строителство, по която има сключени още 9 договора на стойност близо 400 млн. лв. – с Трявна, Тервел, Средец, Козлодуй, Столичната община (за кв. Суходол), Пещера, Пирдоп, Добрич и Пловдив. Във финален етап на оценка са предложенията на Кнежа, Хисаря, Ловеч, Монтана, Велики Преслав, Стамболийски, Варна, Карлово, Бяла (Русе), Бяла Слатина, Бургас (Банево, Ветрен и Бургаски минерални бани), Шумен, Червен бряг, Банско, Гоце Делчев, Свищов и Троян. В оценка са и последните 54 подадени проекта.
Предстои подписване на договорите с общините Провадия и Раковски.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101