EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: Безработица↑

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Безработица↑

mail10:20 | 25.11.2011прегледи 645 коментарикоментари 0


Безработицата в Бургас се е увеличила през последния месец, което нарежда града на четвърто място след София, Варна, Хасково. Това съобщи Пенка Кирилова, началник отдел „Услуги по заетостта“ в дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Бургас, цитирана от „Компас”.
Погледнато в национален мащаб, безработицата в общината е 10,3%. Регистрираните в бюрата по труда от дирекция „Регионална служба по заетостта“ Бургас са 32 366 лица. Спрямо предходния месец (септември) техният брой се е увеличил с 3168 души, а сравнено със същия период на миналата година увеличението е с 532 лица.
Статистиката показва, че в регионален мащаб най-ниска безработица през последния месец е регистрирана в община Приморско - 3%. Следват общините Несебър (5,2%), Бургас (5,4%), Карнобат (6,5%) и Поморие (7,6%). Най-тежко е положението в общините Болярово, Твърдица, Котел и Стралджа.
През ноември в бюрата по труда от дирекцията в Бургас са заявени общо 971 работни места. От тях 436 са на първичния пазар (в несубсидираната икономика), а 448 са по програми за обучение и заетост. По насърчителни мерки са 87 работни места. Наблюдава се спад от 397 обявени работни места в сравнение с месец септември. От Агенцията по заетостта обясняват това явление с факта, че в областта сезонният фактор в сферата на туризма играе съществена роля.
Хората, които са си намерили работа чрез посредничеството на бюрата по труда в региона през последния месец, са общо 965 души. През октомври за едно работно място в региона са се конкурирали 26 безработни, а стойността на показателя за страната е 11 за 1 работно място.
Вече тече процедура по оценка на проекти по национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“. В началото на тази седмица в област Бургас се е провело заседание на Комисията за заетост. По програмата са постъпили 7 проекта от общините Айтос, Руен, Малко Търново, Средец, Камено, Созопол, Сунгурларе. Агенцията по заетостта е приела и е предложила за финансиране всички проекти. Проектите са за срок от една година и са свързани с трайни дейности, насочени към поддръжката на инфраструктурата в изброените общини.
От понеделник по схема „Подкрепа за предприемчивите българи“ започна приемането на заявления за консултиране на безработни лица. Образците на заявленията са качени в сайта на Агенцията по заетостта. В момента тече и обществена поръчка за избор на консултантска фирма, която да обучава кандидатите. Безработните, които бъдат одобрени, ще получават стипендия, която е по 8 лв. на ден, а също така ще бъдат поети разходите им за транспорта от и до мястото, където ще тече обучението.
Бюрата по труда работят по няколко схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“. На 30 септември т.г. изтече схемата „Аз мога повече“. За Бургаска област общо 4067 лица са подали заявления. От тях 1764 са поискали да получат професионална квалификация, а 2303 са предпочели да придобият ключови компетенции и са избрали да изучават език. Одобрени са общо 1673 заявления, от тях 600 са за професионална квалификация, а 1073 за ключови компетенции.
 


Тагове: Бургас, заетост
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg