EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бургас: 6% спад на наемите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: 6% спад на наемите

mail11:02 | 20.05.2020прегледи 700 коментарикоментари 0


Флагман.БГ
48 % спад на уникалните обяви за продажба на апартаменти в Бургас и 6% спад на наемите, отчита платформата Ocenime. Наемите в морския град са намалели най-много в цялата страна, а тенденцията е на още по-сериозен спад, тъй като се очаква разочароващ летен сезон.

Наемането чрез платформите като Booking и Airbnb ще е на критично ниски нива, което ще размести сериозно пазара. Airbnb дори вече навлезе на пазара на дългосрочното отдаване.

През последните два месеца част от работещите в обслужващата сфера, които не са от Бургас, напуснаха наеманите имоти и сега те са на пазара, но с всеки ден цените им падат, сочат анализатори.

В национален план най-голям спад на уникални обяви е в София – 60 %, следван от Стара Загора – 58%, Пловдив - 46%, Варна – 45%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, съобщава Монитор.

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем. В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата.

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.  Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%.

Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор. 

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявните цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има на Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.  Във Варна пък цените да паднали с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

 


Тагове: Бургас, наеми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg