EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Бунт" или интрига на военни пилоти?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Бунт" или интрига на военни пилоти?

mail13:30 | 25.10.2017прегледи 12545 коментарикоментари 0


Колкото за българските военни летци е направено не е направено за никой друг, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за ситуацията в авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на съвместна пресконференция в МС след срещата на българския премиер с премиера на Република Корея И Нак-йон. Той изрази надежда за ситуацията да няма външна намеса, защото, по думите му, това няма да е честно. Нашите правителства досега са плащали по стотици милиони евро за българските летци и съвсем малко за сухопътните сили, моряци и други, изтъкна още Борисов.
Моето уважение към неразположението им, да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време, но летя, когато има задачи, изтъкна премиерът и добави, че е говорил с военния министър Красимир Каракачанов, който го е уверил, че ситуацията в авиобазата е решена.
Отказът на пилотите в авиобаза "Граф Игнатиево" да изпълнят планираните за вторник тренировъчни полети е опит за пълзящ преврат. Това мнение изрази в интервю за БНР Николай Ненчев,  министър на отбраната в предишното правителство на Бойко Борисов.  Ненчев призова за бързо разследване на случая от страна на военната полиция, ДАНС и разузнаването, защото това може да се окаже лавинообразно и може да доведе до други протести, до обтягане на отношенията върте в структурите на отбраната, което е много опасно в този изключително тежък за региона момент.  За да постъпят по този начин, очевидно тези хора имат основание да вярват в една подкрепа, която очевидно е на високо ниво, добави бившият министър на отбраната.

Съмнения за предварително организиран отказ от полети дава основание фактът, че още на 23 октомври във фейсбук се появи съобщение от военни летци, че на 24 октомври няма да се качат в изтребителите. Коментира се, че, за да се извърши нещото толкова недопустимо във войската, пилотите и техният командир имат висша подкрепа. Начело на поделението е бригаден ген. Иван Лалов, който е съвипускник с президента Румен Радев. От същия курс на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия е и настоящият командващ ВВС ген. Цанко Стойков. Преди да стане държавен глава, Радев бе командир на ВВС, а преди това и на база Граф Игнатиево.

-------------------------

Хронологията

Както е известно вчера летателен състав от авиационната база Граф Игнатиево е отказал да участва в планираната дневна смяна, защото пилотите са почувствали, че не са в състояние да изпълнят задачите, докладвали и се отказали да провеждаме полети. Това обясни  командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов в изявление във военното ведомство, където пред медиите говори и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Генерал Лалов заяви, че дистанцира себе си и колегите си от думата "бунт". Летателният състав не прави бунт. Той е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението й, поясни Лалов. Тъй като провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна, почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията, иначе хората излитат и понякога не се връщат, каза Лалов. Затова думата "бунт" е крайно недобре употребена в медиите, където се появи, заяви висшият офицер.
Причината, по думите му, за случилото се днес е комплексна. Лалов напомни, че състоянието на ВВС като цяло не много добро, но по думите му конкретно в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника, а за да може да се подготвят пилотите, е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат те да летят ритмично и да изпълняват задълженията си. Въпреки малкия нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по "ер полисинг", посочи бригаден генерал Лалов.
Той добави, че след станалото, за което е докладвал на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, а след това информацията е стигнала и до министъра, се е състояла срещата във военното ведомство, в която участваха тримата и други участници. Предадохме всички тези проблеми на министър Каракачанов, а от страна на министерството ни беше отговорено какви действия са предприети за преодоляване на съществуващия в авиобазата проблем. Смятам, че действително министерството полага сериозни усилия за преодоляване на проблемите и в мен се появява и надежда, че в определени срокове това ще се преодолее, каза бригадният генерал. Това, което говорихме тук с министър Каракачанов, с ген. Стойков, с останалите представители от МО и заместник-началника на отбраната, ще бъде предадено от мен на летателния и на личния състав на авиобаза Граф Игнатиево и ще набележим мерки за преодоляване на положението, в което се намираме в момента, каза бригаден генерал Лалов и отново подчерта, че дежурството по "ер полисинг" продължава да се носи, както и съвместното дежурство с италианските ВВС.
Това недоразумение, което беше раздухано по медиите, иска своето изяснение, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той посочи, че между ръководството на МО, ръководството на ВВС и базата в Граф Игнатиево винаги е имало нормална комуникация. Да, проблеми в авиацията има, каза Каракачанов и напомни позицията, че трябва да вървят паралелно ремонтът и модернизацията на съществуващите самолети и купуването на нов изтребител, като подчерта "нов", а не стари самолети.
Това, което беше зададено като въпрос от командира на авиобазата, засяга основно двигателите, които са доставени, посочи Каракачанов, като добави, че има сключен договор, в който са описани изискванията към тези двигатели. Не може да нарушим този договор, не може да подписваме допълнителни споразумения или протоколи, а искаме той да се спази точно, защото основната ни грижа е живота на летците, заяви министърът. Не може да рискуваме да приемем едни двигатели без всичко по договора да е изпълнено точно, след което да се случи нещо непоправимо, каза министър Каракачанов и добави, че човекът е най-голямата ценност в армията.
Той каза, че в шестте месеца като министър, а и правителството, се опитват да решат проблемите на армията по отношение на трите вида въоръжени сили, напомняйки модернизационните проекти в авиацията, във флота, и в Сухопътните войски. Заделени са 100 млн. лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са повишавани от 2013 година. Стремежът ни е да мотивираме личния състав и чрез достойно заплащане и условия на труд, и чрез нова техника, на която да получават умения и да се повишават отбранителните способности на Българската армия, каза Красимир Каракачанов. Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина, и никой, било в авиацията или в другите видове въоръжени сили, не си е помислял за подобни действия, добави министърът. Това, което продължаваме да правим е гарантиране на летателната годност на самолетите, но човешкият живот е преди всичко, заяви Каракачанов.

В сряда пилотите също са отказали да изпълнят задълженията си, съобщава 24 часа онлай, като се позовава на свой анонимен източник.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg