EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бум на туристи заради църква „Св. Стефан" в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум на туристи заради църква „Св. Стефан" в Истанбул

mail07:15 | 10.04.2018прегледи 3404 коментарикоментари 0


Туристите от балканските страни и особено от България са се възползвали от четиридневните почивни дни за Великден, за да посетят Истанбул, отбелязва турското издание Daily Sabah.

Българската църква „Св. Стефан", позната още като Желязната църква, възстановена и с помощта на общината в Истанбул, е сред основната причина за увеличението на притока на туристи, довел до запълването на 100% от капацитета за настаняване в хотелите в кварталите „Султан Ахмед“ и „Лалели“.

По данни на местните медии българите, които са започнали да пристигат с автобуси в Истанбул още на Велики четвъртък, са посетили исторически забележителности в града като дворците Топкапъи Долмабахче, и музея „Света София“. Гостите от България са проявили голям интерес и към търговските центрове в града и са зарадвали голяма част от търговците в Истанбул, закупувайки дрехи, парфюми, традиционни сладки изкушения като баклава и естествен сапун. Голяма част от тях са посетили и Емирган Парк, за да се насладят на емблематичния Фестивал на лалетата.

Представителите на туристическия бранш са категорични, че хотелите в региона са били на 100% пълни, като добавиха, че коефициентът на заетост в хотелите е нараснала от 48,2% на 65,1% в сравнение с миналата година. Очакванията са, че тази тенденция ще продължи. Ердинч Каракуш, служител в хотел в „Лалели“, заяви, че съоръжението за настаняване разполага със 65 стаи, а в следващите седмици по-голямата част от тях са запазени от туристи от България.

Васил Лязе, член на управителния съвет на "Фондацията на Православната църква на българската Екзархия", отбеляза, че по Великден Желязната църква, открита отново за посетители през януари тази година, е била разгледана от над 50 хил. туристи. Около 20 хил. от тях са чужденци, предимно българи.

Българската църква „Св. Стефан" се превръща във все по-популярна дестинация както за българите, така и за официалните делегации, пристигащи в Истанбул. Отбелязва се, че най-малко 10-15 туристически организации организират културни обиколки в църквата с водачи.

/източник: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957