EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бум на рискови мега инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум на рискови мега инвестиции

mail11:40 | 16.02.2015прегледи 1582 коментарикоментари 0


Финансирането се върна до нива, невиждани от 2000-та година, мега сделките -– тези по-големи от 50 милиона долара, бяха повече от 13 години насам, според данни на Ernest&Young.

2014 –та бе една изключителна година за глобалната индустрия на рисковите инвестиции (Venture Capital, VC). Финансирането се върна до нива, невиждани от 2000-та година насам, средният размер на сделките бе по-голям във всички фази на развитие на бизнесите, а мега сделките -– тези по-големи от 50 милиона долара, бяха повече от 13 години насам, според данни на EY. Перспективите за 2015-та изглеждат силни - макроикономическата среда става все по-стабилна, а възможностите за излизане от инвестициите през първични публични предлагания (ППП) са изключително добри.

До края на 2014-та година глобалните VC инвестиции, стигнаха нива от 86.7 милиарда долара. Тази силна тенденция беше най-ярка и в трите ключови VC региони – САЩ, Европа и Китай.
Възход на мега сделките за над 50 милиона долара в САЩ, Китай и Европа
309 са компаниите, които получават финансиране за над 50 милиона долара през 2014-та година, привличайки общо 39.4 милиарда долара – за сравнение през 2013-та година тези сделки са 141, а общата инвестиция е 13 милиарда долара. Тези цифри отразяват доверието в средата и невиждан от години апетит за сделки.
Позитивни перспективи

Подобряващите се макроикономически условия подкрепят доверието на инвеститорите и подхранват развитието на добра среда за печеливш изход от инвестициите и последващо набиране на средства. С първоначално поскъпване на акциите с 25,2% ППП на рисково-подкрепени компании говори за особено добра възвръщаемост на инвестициите. За сравнение средното поскъпване на акциите на ППП в първите дни варира около 12.9%.
Потребителските услуги и финансовите инвестиции - най-успешни
Компаниите, които предлагат потребителски услуги получават най-голям дял от общите инвестиции през 2014г. с 29 милиарда долара, инвестирани в 1690 сделки - 130% повече от нивата на сделките през 2013г. Бизнес и финансовите услуги са най-атрактивни за рисковите инвеститори с привлечени 20.2 милиарда долара в 1682 сделки.

Какви са изгледите за различните региони
В САЩ икономическата активност се възстановява все по-бурно, което говори за добри перспективи пред VC индустрията през 2015г. В Европа перспективите са не толкова благоприятни предвид бавното възстановяване на Еврозоната и несигурността около монетарната политика на Стария континент. В Китай по-бавният икономически растеж се компенсира от по- умерената парична политика на властите. Така китайската икономика ще продължи да подкрепя рисковите инвестиции в страната.
Рисковите инвеститори ще продължат да търсят иновативни, добре ръководени бизнеси с ясен план как да разместят пазара или да се възползват от разместванията, които други компании са направили. През 2015-та ще сме свидетели на все по-големи инвестиции, доверени на компании с безупречен мениджмънт и завладяваща история. Нововъзникващите се пазари привличат интереса на инвеститорите с предприемачески компании, които повишават стойността си с иновативния и решителен начин , по който променят пазарите и влияят на икономиката, коментира EY.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg