EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бум на работни места в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум на работни места в еврозоната

mail12:03 | 26.08.2021прегледи 755 коментарикоментари 0


Икономиката на еврозоната е забавила малко темп през август, но е продължила по пътя на устойчивия растеж през третото тримесечие. Това се посочва в предварителни данни, цитирани от CNBC и БТА.

Предварителният композитен индекс на мениджърите по доставките PMI на компанията IHS Markit, който отчита дейността, както в промишлеността, така и в сектора на услугите, е достигнал двумесечен минимум от 59,5 пункта през август спрямо 60,2 пункта през юли.

Показател над 50 пункта показва растеж в икономическата дейност, а под тази стойност - свиване.

"Оптимизмът идва от факта, че вече втори месец се създават много работни места и броят им е достигнал 21-годишен максимум, което отразява усилията на компаниите максимално да използват оперативния си капацитет и да посрещнат търсенето. Това може да помогне допълнително да се понижи ценовия натиск", посочи в комюнике главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Данните за повишена бизнес активност съвпадат с отмяната на свързаните с Ковид-19 ограничения в редица страни от региона, от което потребителите са се възползвали. Тази тенденция е стимулирала икономическото възстановяване след пандемията.

Прогнозите за растежа, оповестени миналия месец, показват, че икономиката на еврозоната е излязла от техническата рецесия (определяна при две последователни тримесечия на икономически спад), бележейки ръст от 2 процента през второто тримесечие на текущата година.

Публикуването на тези данни е важно, тъй като Европейската централна банка ще заседава идния месец и някои от членовете й настояват да се обсъди отмяната на някои от текущите стимули.

Налице са обаче известни опасения за веригата за доставки и по-високата инфлация, отбелязва CNBC.

"Опасенията ни са породени от това, че наблюдаваме известна тенденция към повишаване на заплатите в резултат от растежа на трудовия пазар, което може да доведе до по-висока инфлация. Закъсненията при доставките от Азия пък изглежда ще продължат известно време", добави Уилямсън.

В резултат, темпът на растеж се е забавил повече в промишления сектор, отколкото в услугите. Той е достигнал шестмесечен минимум, а при услугите е отчетен двумесечен минимум, отбелязва CNBC.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg