EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бум в търсене на селски имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум в търсене на селски имоти

mail18:20 | 30.12.2021прегледи 936 коментарикоментари 0


Няма имоти за продажба в град Шипка и казанлъшкото село Енина, казаха за БТА кметовете Василка Панайотова и Димитрина Дончева. Цените растат, но интересът към инвестиция в дом в полите на Балкана, и в северната част на Розовата долина, не намалява. Над 30 са новодомците, които ще посрещнат Рождество Христово в балканския град, а в селото - над 50. Нито един от тях не е чужденец.

В Енина са купили къщи две семейства от Сирия и Турция, но вече със статут на български граждани. В селото няма празна къща, три пъти в година боядисваме бордюри и варосваме дървета, разказа пред кметът Димитрина Дончева.

Проучване на БТА сред брокери от агенции за недвижими имоти в Стара Загора също показа, че се регистрира засилен интерес към купуването на имоти в селата, слабо търсене има на имоти под наем, продължава търсенето и на ново строителство. Според брокерите от областния град причината за засиления интерес към покупка на имоти е пандемията и наложените от нея мерки, които са затворили много хора в апартаментите.

Интересът, който се наблюдава, е към купуване на всякакъв тип имоти в малките населени места - стари къщи за реновиране, нови завършени жилища, празни дворни места, които се застрояват. Най-предпочитани са имотите в селата от Северната дъга над Стара Загора, която преминава през Сърнена Средна гора - Борилово, Сулица, Малка Верея, Кирилово, Пряпорец, Ново село и Старозагорски бани. Наблюдава се и интерес към селата на юг от Стара Загора, където цените на къщите са се повишили почти двойно.

Кризата, свързана с COVID-19, се е отразила и на наемния пазар в Стара Загора - след март 2020 г. се забелязва отлив на клиенти, а успоредно със слабото търсене, е започнала и тенденция към освобождаване на вече наети имоти. Всичко това е довело до понижаване на цените за наем на имот.

Ако преди ковид кризата обзаведен апартамент с две спални можеше да се наеме на цена между 700 лв. и 800 лв., то сега цената за месечен наем е между 500 лв. и 600 лв., показа проучване на БТА.

Уредената студентска база от общежития на Тракийския университет през последните години е намалила търсенето на квартири за студенти в Стара Загора.

Има ръст на усвоените ипотечни кредити и купуването на къщи, коментираха банкови консултанти. С 18-20 на сто са се увеличили усвоените ипотечни кредити от началото на годината, в сравнение със същия период през 2020 г. С близо 70 на сто повече къщи са се купували в Старозагорско през изминаващата година в сравнение с 2020 г.

Изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие /АРИР/ в Стара Загора д-р Румяна Грозева сподели, че е умерен оптимист за имотния пазар през следващата година.

Тя обясни, че предстои да бъде решена съдбата на летището в Стара Загора, очаква се и разширяване на Индустриална Зона "Загоре". По думите й това до голяма степен ще определи бизнес развитието както на града, така и на целия регион. Няма терени за индустриални площи и се налага преобразуването на предназначението на земеделската земя, обясни д-р Грозева.

Планът за възстановяване и развитие предвижда създаването на нова държавна компания в комплекса "Марица-изток". Тя ще се ангажира с рекултивация на земи и превръщането им в индустриални терени, изрази надежда изпълнителният директор на АРИР.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg