EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Булгартрансгаз" купува GSM-и за 67 хил.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгартрансгаз" купува GSM-и за 67 хил.лв.

mail09:45 | 14.05.2015прегледи 1416 коментарикоментари 1


Ръководството на държавно енергийно дружество се готви да си купи последен модел GSM-апарати чрез "нагласена" обществена поръчка. Това установи проверка на агенция БГНЕС при преглед на документацията на обявената в понеделник от "Булгартрансгаз" ЕАД публична покана за участие в търг за доставка на общо 160 броя GSM-апарати.
Максималната стойност на доставката е 67 200 лв., с ДДС. Близо половината от сумата ще отиде за закупуването на 19 апарата. Заповедта за назначаването на комисията, която ще избере фирмата-доставчик на апаратите, е подписана от Георги Гегов, изпълнителен директор на дружеството. Закупуването на телефоните ще е за сметка на бюджета на държавната компания.
"Булгартрансгаз" ЕАД е дъщерно дружество на "Български енергиен холдинг" ЕАД. Ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД за последно бе сменено в края на 2014 г. Новите шефове на държавната компания са кадри свързани с ГЕРБ, като дори има и избран, но отказал се от мястото си в парламента депутат.
Георги Гегов, който е изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД, бе директор на "Южен поток – България" до септември 2013 г. Гегов е бил член на управлението на "Булгартрансгаз" ЕАД в периода 2012 – 2013 г. "Булгартрансгаз" ЕАД е сред държавните дружества в сферата на енергетиката, които останаха с блокирани 55 млн.лв. в КТБ. Компанията е сред най-печелившите от системата на БЕХ. Печалбата й за 2014 г. възлиза на над 75 млн.лв. Добрите финансови показатели се дължат, не толкова на мениджърските способности на ръководството, а на изкуствения монопол, според който "Булгартрансгаз" ЕАД има договор за транзитиране през българска територия на руски газ до 2030 г.
Принципал на БЕХ, съответно на "Булгартрансгаз" е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

  Министерство на енергетиката обяви, че обществената поръчка на държавната компания "Булгартрансгаз" за доставка на общо 160 GSM-апарата на стойност 67 200 лв., с ДДС, се провежда при максимална прозрачност и при стриктно спазване на Закона за обществените поръчки.

В отговор на пресцентъра на министър Теменужка Петкова до БГНЕС се посочва, че 19-те последен модел GSM-апарати, които са част от поръчката, нямало да бъдат за ръководството на енергийната компания, а са необходими за защита на националната сигурност. От отговора обаче не става ясно как тя е била "опазвана" преди навлизането в употреба на смартфоните, с цени от по 1500 лв. всеки.

"Отчитайки, че към момента преобладаващата част от използваните мобилни апарати в дружеството са на четири и повече години, през 2014 г., при подготовка на инвестиционната програма на дружеството за 2015 г., предходното ръководство на дружеството е предвидило и заложило закупуване на 160 броя апарати за подмяна. Планираните апарати са специфицирани в съответствие с нуждите на определените специалисти". Така от Министерството на енергетиката обясняват необходимостта от поръчката.


 
Коментари
 
- 13-05-2015 г. 18:56:57

Да видят търга им (на Булгартрансгаз) за ГИС система, който е за .. 6 милиона лева!!! За нещо, което трудно би струвало повече 0.5 млн лева.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg