EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгартрансгаз и Боташ подписаха за Странджа/Малкочлар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгартрансгаз и Боташ подписаха за Странджа/Малкочлар

mail07:10 | 29.01.2024прегледи 616 коментарикоментари 0


Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и операторът на газопреносната система на Република Турция "Боташ" (BOTAŞ A.Ş) подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар, съобщиха от българското дружество.

Подписването на документа е резултат от дългогодишните съвместни усилия на екипите на двата оператора, допълват от "Булгартрансгаз". В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар.

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" е определен в размер на 117 677 153 киловатчаса дневно (около 11 млн. куб. м дневно), а в посока България-Турция на 504 138 541 киловатчаса дневно посочват от българския газопреносен оператор.

От "Булгартрансгаз" добавят, че подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция, уточниха от българското дружество.

С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа, се посочва още в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg