EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгартабак обречен да е български

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгартабак обречен да е български

mail18:09 | 22.01.2010прегледи 1787 коментарикоментари 0


Булгартабак е обречен да е български. За това говорят досега както опитите за продажба през последните 10 г., така и периодичното му обвързване с производството на тютюн. И едното, и другото излязоха отново на дневен ред през последния месец.
Преди Нова година тютюнджиите поискаха холдингът да мине към земеделското ведомство, а идеята бе подкрепена от ресорния министър. Така щял да се гарантира ангажиментът на държавата към тях. Причината бяха започналите протести заради неплатени субсидии. Идеята бе отхвърлена след среща при премиера Бойко Борисов. Преди дни стана ясно, че Брюксел е разрешил държавата да даде 116 млн. лв. на производителите, с което, макар и временно, проблемът бе решен.
Покрай недоволството им от бранша и от холдинга припомниха, че Булгартабак отдавна не е основен играч на този пазар. Освен него суровината изкупуват 15 фирми. Поне от 5 г. складовете му не преливали с ненужен тютюн. Изчисленията на Агенцията за приватизация (АП) показват, че към края на миналата година Булгартабак купува около 12% от произведения тютюн. Икономическият министър Трайчо Трайков пък каза преди седмици, че пазарът е конкурентен и холдингът се затруднява дори с изкупуването на количествата, които са му нужни. В рецептите си влагат 38% от родните сортове.
Въпросът с тютюна се оказа актуален в зората на поредния опит за приватизация. По ирония на съдбата тази година започва с повторение на развитието около процедурата през миналата.
В края на 2008 г. АП обяви конкурс за консултант, който да изготви оценка, меморандум и правен анализ. Избран бе през първите месеци на 2009-а. През лятото процесът бе напреднал, но се препъна в парламентарните избори. За да нямало спекулации, тогавашното ръководство на Булгартабак обяви, че е решено приватизацията да бъде замразена. Икономическият министър по това време Петър Димитров отрече.
В първите си дни на поста наследникът му Трайчо Трайков обяви, че холдингът ще бъде продаден чрез търг с явно наддаване. От АП пък съобщиха, че имат готовност процедурата да стартира през септември. На стотния ден на новото управление обаче позицията бе друга - да бъде нает консултант, който да определи най-подходящата процедура и да съдейства на АП. Така в края на 2009-а стартира конкурс за водеща инвестиционна банка. Срокът за оферти изтича в началото на февруари, а изборът се очаква да приключи през март. Според неофициална информация услугите на консултанта ще струват между 1.5 и 2 млн. евро.

Договорът с предишния бе за около 400 хил. лв.
При най-оптимистичния вариант консултантът ще е готов с нова оценка и предложение за процедура за 2 месеца. Така наддаването едва ли ще стартира преди лятото.
След това сроковете зависят от избрания метод за продажба. Какъвто и да е той, най-реалистичната прогноза е да има избран купувач към края на годината,а реална сделка през следващата. По-мрачната е продажбата да се прехвърли изцяло догодина.
Какво всъщност ще поиска държавата от кандидатите? По изготвената досега процедура от АП те трябваше да поемат няколко основни ангажимента за първите 3 г. след сделката. Сред тях е задължение за запазване на производството. За целта бе фиксиран брой късове цигари.
Това пък изисква влагане на български тютюн. Целта е да се гарантира, че Булгартабак ще купува количества, равни на усреднените за последните 3 г., обясни шефът на приватизационното ведомство Тодор Николов.

Дали първоначално предвидените 3500 т тютюн годишно ще останат и в новия вариант на процедурата, тепърва ще стане ясно. В предишния до участие щяха да се допускат стратегически, финансови кандидати и консорциуми между тях.
Наскоро Трайков обяви, че вече има индикативен интерес към холдинга. Според неофициална информация в министерството е получено такова писмо от американски фонд.
През миналата година заявка за участие има и от още няколко финансови инвеститора. Очакванията са, че от холдинга ще се заинтересуват не толкова известни имена в бранша от азиатския, арабския и руския пазар.
В бранша се твърди, че българските кандидати не са за подценяване и най-вероятно конкуренцията ще е между тях. Двете цигарени фабрики - в Стара Загора и Пловдив, например бяха купени през 2008 г. точно от местни инвеститори.

През есента на 2009 г. от фабриката в Пловдив, преименувана на Кингс табако, обявиха, че имат интерес към дружеството, но искат да видят финансовите резултати. Не сме загубили интерес, коментира шефът на Кингс Бойко Качулев. Категорично решение за участие в процедурата ще бъде обявено след запознаване с конкурсната документация.
Като евентуални кандидати се спрягат и големите дистрибутори на български цигари. За да се включат, те можело да направят консорциум с българска финансова група, коментират в бранша.
Отдавна никой не разсъждава за приватизацията на Булгартабак, категоричен бе представител на един от големите чужди производители. От няколко години, стане ли въпрос за продажба на холдинга, колегите му отказват коментар, докато процесът не стартира реално. Според оптимистичните очаквания в надпреварата все пак е възможно да се включат един-двама от световните играчи. Дори и да го направят обаче, ще дойдат с много ниска цена, твърдят експерти с опит в подобни сделки. С годините и стопяването на пазарния дял и финансовите резултати на холдинга спадал и интересът на международните играчи.
Според икономическия министър от сделката държавата ще вземе поне 100 млн. евро. Стари оценки сочат, че през 1999-а той е струвал между 700 и 800 млн. евро.
През 2004 г. БАТ предложи 200 млн. за 3 фабрики. Колко струва Булгартабак в момента никой не се наема да изчисли. Причината е, че все още няма яснота как драстичният скок на акциза върху цигарите от Нова година ще се отрази на пазарния му дял. В момента той е 43%. Преди скока на налога през 2009 г. бе около 55 на сто. Така кандидатите ще трябва да предвидят, че се канят да напазаруват по-нисък пазарен дял и от настоящия. Отделно ще трябва да извадят от сметките и дивидента от 40 млн., който бе разпределен по искане на държавата през декември.
Източник: Вестник 24 Часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg