EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Булгаргаз" ще препродава руски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгаргаз" ще препродава руски газ

mail09:10 | 25.07.2011прегледи 452 коментарикоментари 0


„Булгаргаз” ще може да продава руски газ на трети страни при наличие на излишеци от синьо гориво. Проектодоговорът за доставки с „Газпром” не съдържа забрана, съобщи изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов пред 3e-news.net. През миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че България ще настоява да реекспортира синьото гориво, което заявено, но не използвано.
„Няма клауза в проекта, забраняваща препродажбата на природен газ в новия договор за доставки”, каза Гогов. Той допълни, че това е”нож с две остриета”, защото може да окаже, че сделките се осъществяват на по-ниска цена. В договора обеща се запазва стандартната клауза при доставките ”take or pay”, която и до момента съществуваше в договорите за доставки. От Булгаргаз поясниха, че преговарят за подписване на договор с „Газпром експорт” и отпадане на досегашните доставчици”Овергаз” и „Винтерсхал”. От три години България заявява, че иска да премахне т.н посредници в доставките, които всъщност са търговци на газ, и да постигне по-ниски цени. Договорите с тях изтичат в края на 2012г. Договорът с „Винтерсхал” през миналата година беше удължен с три години.
България ще трябва да договори и обемите на транзита на руски газ през територията й за Турция, Гърция и Македония, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев пред 3Е. Той посочи, че подписания през декември меморандум с "Газпром експорт" предвижда страната да може да използва транзит от 17.8 млрд. куб. м. годишно с опция за още 5 млрд. куб. м.,ако заяви това до края на 2010г. Няма информация дали българската страна е направила заявката.

 


Тагове: газ, продажба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg