EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Булгаргаз" проведе търг за газ на по-ниски цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгаргаз" проведе търг за газ на по-ниски цени

mail15:05 | 02.04.2019прегледи 3143 коментарикоментари 0


"Булгаргаз" ЕАД успешно приключи първата процедура за доставка на природен газ на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена за второто тримесечие на 2019 г., предназначен за нагнетяване и съхранение в ПГХ ЧИРЕН, съобщи компанията.

На проведения търг бяха получени оферти от три компании – DEPА S.A. - държавната газова компания на Гърция, "Дексиа България" ООД - българска компания, търговец на природен газ и KOLMAR NL B.V. – холандска компания, специализирана в търговията с петролни продукти и втечнен природен газ.

Предложените цени и на трите компании бяха по-ниски от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г.

Класирането на ценовите предложения:

ПЪРВО МЯСТО: DEPА S.A., Гърция – с посочен в офертата произход на газа вътрешната система на Гърция;

ВТОРО МЯСТО: "Дексиа България" ООД, България, – с посочен в офертата произход на газа: Втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция;

ТРЕТО МЯСТО: KOLMAR NL B.V., Холандия - с посочен в офертата произход на газа: Втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция;

"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор за доставка с класирания на ПЪРВО МЯСТО участник - DEPА S.A., предложил най-ниската цена за доставка.

Българските потребители на природен газ ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1 532 000 MWh ще бъдат доставени на крайните клиенти – както битовите потребители в страната, така и българската индустрия.

Това е първата тръжна процедура, която "Булгаргаз" ЕАД обявява за покупка на природен газ. В проведения търг възможност за участие имаха всички търговци, утвърдени в световен мащаб на пазара на природен газ, включително и в региона на Югоизточна Европа.

За първи път през последните две години, от началото на 2019 г., спот цените бележат рекорден спад и достигат нива, по-ниски от цената по дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД. Беше преценено, че количествата, обявени в тръжната процедура ще бъдат съхранени в газохранилището "Чирен", в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации, съгласно Регламент 994/2010 г. на ЕС.

За точка на доставка беше определена Виртуална Търговска Точка (ВТТ), за да се даде възможност газът да бъде доставян от всички възможни съседни страни и газови връзки. Освен това, разходите за капацитет на входна точка България и разходите за пренос до ВТТ са за сметка на търговците, участвали в търга.

 

При провеждане на процедурата бяха съобразени техническите възможности за внос на природен газ, които се предоставят от Операторите на преносните мрежи на България и съседните страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg