EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгаргаз пак прогнозира 3% увеличение на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгаргаз пак прогнозира 3% увеличение на газа

mail09:40 | 18.08.2010прегледи 620 коментарикоментари 0


При последните преговори с Газпром бяха постигнати положителни за България договорености за намаление на цената на половината от предвиденото за внос през годината количество руски природен газ, а именно т.н. преференциални обеми от 1,424 млрд. куб. м., се казва в съобщение на дружеството. След прецизен анализ на ефекта от подписаното допълнително споразумение отчитаме реален положителен ефект от 21,43 лв. на хиляда кубически метра. В относително тегло това представлява намаление от 4.01 % от цената на газа.
От друга страна, предвид настъпващия отоплителен сезон, ще бъдат закупени по-големи обеми газ. Общият обем за внос през трето тримесечие е 405 млн. куб. м срещу 780 млн. куб. м за периода октомври – декември 2010 г – т.е. почти двойно.  С цел минимизиране на цената, ще бъде закупено цялото възможно количество от газ при преференциални условия (за което бяха постигнати договорености за намаление на цената), а именно 356 млн. куб. м.  Видно е, че цената на газа през третото тримесечие се базира почти изцяло на количества от „преференциалния газ”, а за съжаление, през 4-то тримесечие върху цената ще дадат отражение и допълнително закупените количества по пазарни цени. Така заради повишените количества закупен газ през 4 тримесечие няма да може да бъде усетен  ефектът на постигнатите намаления.
Другите основни параметри при изготвянето на прогнозата са котировките на алтернативните горива (които бележат запазване или несъществено понижение – под   1 % спрямо предходния период), курса на българския лев към щатския долар (1 лв. = 1.50 $), което е с 1,26 % по-ниско спрямо използваният от ДКЕВР при определяне цената за ІІІ-то тримесечие. При това положение осреднената цена на природния газ по договорите за внос би следвало да достигне 361.23 $. Благодарение на постигнатите през м. юли договорености в прогнозата ни тя е сведена до 346,8 $ (520.20 лв. за хиляда кубически метра). Като отчитаме и разходите за пренос през Румъния, 2 % надценка (10,57 лв.) за „Булгаргаз”ЕАД както и таксата за пренос през мрежата на Булгартрансгаз (19,73 лв.), прогнозата ни е за цена от 558.56 лв. за 1000 кубически метра (без ДДС). При съставянето и сме отчели влиянието на ценообразуващите фактори към 9 август 2010 г.

Прогнозната цена е с 2,96 % (16.06 лв.) по-висока от действащата за периода юли – септември 2010 г. (542.40 лв. за хил. куб. м без ДДС). Без положителния ефект от последното подписано споразумение цената би нараснала с минимум 21 лв. до над 580 лв. за хил. куб. м без ДДС, което би представлявало не по малко от 6,9 % увеличение на цената спрямо трето тримесечие. Видно е, от изложеното дотук, че резултата от подписаното допълнително споразумение към действащия договор със съдействието на българското правителство, автоматично се пренася в полза на българския потребител.

Прогнозата ни е формирана при отчитане единствено на условията по чл. 17, ал. 3 и ал. 6 на Наредбата за регулиране цените на природния газ. В същото време съгласно изискванията на чл. 17, ал. 8, „ Булгаргаз”ЕАД има недовзет приход за първото полугодие на 2010 г. над 78 млн. лв., което при възстановяване в който и да е следващ регулаторен период означава допълнително увеличение на цената в размер на 92.65 лв. на 1000 кубически метра (без ДДС).

В последните дни бяха изказани (в средствата за масова информация) редица становища за бъдещото равнище на цената на природния газ. Основното в тях е прогнозираното намаляване цената на природния газ. Бихме искали да подчертаем, че усилията на „Булгаргаз”ЕАД, в качеството му на обществен доставчик на природен газ и в изпълнение на програмата на собственика в лицето на държавата са изцяло насочени в тази посока. Предоставянето на концесия за добив на природен газ от българското черноморско крайбрежие е допълнителен стимул за нас в изпълнението на посочената цел. Възможността този газ да бъде миксиран в доставката до българските потребители ни мотивира да ускорим и приключим във възможно най-краткия срок преговорите за неговото закупуване.

„Булгаргаз”ЕАД ще вземе предвид всяко допълнително благоприятно влияние (валутен курс и ниво на цени на алтернативните горива) при подготовката и предоставянето на официално заявление в ДКЕВР на 10 септември 2010 г., заключава компанията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039