EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгаргаз обвини ДКЕВР за цената на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгаргаз обвини ДКЕВР за цената на газа

mail11:46 | 24.08.2010прегледи 1437 коментарикоментари 0


Проект на указания за определяне на цената на природния газ бяха разгледани днес на открито заседание в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, предаде БТА. Според представителите на дружеството "Булгаргаз" предлаганите указания са в противоречие със съществуващата наредба за определяне на цените на природния газ.
Проектът предвижда цените при продажба на природен газ от обществения доставчик на крайните снабдители и потребители да се образуват въз основа на разходите за доставка на прогнозни количества газ от внос за вътрешния пазар, от местни добивни предприятия плюс надценка, която е до 2 на сто от цената на природния газ на входа на газоснабдителната мрежа.
Намираме, че в указанията има текстове, които водят до изменение в действащи норми и по-специално на наредбата за регулиране на цените на природния газ, което с указания в юридическия смисъл не може да се случи и е недопустимо, коментира представителят на "Булгаргаз" Александър Петров. На практика с новите указания се изключват ценообразуващи елементи от формулата за образуване на цената, а именно запасите от природен газ, които понастоящем съществуват, добави той.
Според Петров се променят законовият смисъл за недовзет и надвзет приход и начинът на неговото изчисляване. В указанията е променен и валутният курс на БНБ на лева към щатския долар, посочи Петров. Той коментира, че документът е твърде неясен и непрозрачен.
Предстои на 30 август комисията да разгледа документа на закрито заседание.
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев коментира пред журналисти, че тенденцията за намаляване на цените на петрола на световните пазари продължава. По неговите думи, ако тази тенденция  се запази, всички ще можем да си отдъхнем за цената на газа от 1 октомври 2010 г. - ще можем да я запазим или намалим.
На този етап имаме публична прогноза на "Булгаргаз" за цените на природния газ за четвъртото тримесечие, към 10 септември ще получим данните на "Булгаргаз" с доказателства за исканата цена, посочи Семерджиев. Според него прогнозата на дружеството е направена коректно.
Върху цената, която ще бъде определена и ще влезе в сила от 1 октомври 2010 г. ще дадат отражение новите указания  за определяне на цената на природния газ, които бяха разгледани на обществено обсъждане в комисията. Тези указания ще се отразят върху цената чрез промяна на признатите приходи на компанията, поясни Семерджиев. Той добави, че указанията ще бъдат приети възможно най-скоро.
Според председателя на комисията указанията ще дадат прозрачност и яснота при определяне на надвзетия и недовзет приход от страна на "Булгаргаз" и ще оптимизират влиянието на курса на долара върху цената на газа. При определянето на курса на долара няма формално да се отчита периодът, а ще се отчитат и допълнителни фактори като например денят, в който е обмяната на валута и дали може тя да се направи по-оптимално, поясни Семерджиев.
Разминаване в позициите на държавната комисия и "Булгаргаз" предизвиква промяната на начина, по който се отчитат количествата газ в подземното газово хранилище в Чирен, които влияят при формирането на цената.
Ангел Семерджиев не даде конкретен отговор кога газовата компания ще бъде компенсирана за недовзетия си приход. По изчисления на "Булгаргаз" той е 78 млн. лева. В наредбата за определяне на цените съществува теоретична възможност да се отложи компенсирането на "Булгаргаз" за следващ период, посочи Семерджиев. Според него с влизането в сила на новите указания сумата на недовзетия приход ще се окаже различна от изчислената от "Булгаргаз".  Председателят на ДКЕВР заяви, че комисията няма да допусне "Бугаргаз" да стигне до големи финансови затруднения. Недовзетият приход ще бъде отчетен така, че да се компенсира дружеството, заяви Семерджиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg