EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгаргаз на ръба без скок на газта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгаргаз на ръба без скок на газта

mail16:15 | 07.06.2010прегледи 722 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Работни групи на "Булгаргаз" и руската компания "Газпром експорт" ще имат нова среща в началото на юли, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.
През миналата седмица е имало кръг от разговори, които той определи като "умерено
оптимистичен и умерено песимистичен". Едно от исканията на българското дружеството е ценовата промяна на газа да става веднъж на шест месеца – на 1 октомври и на 1 април. Другият съществен проблем е количеството на доставяния природен газ. „Имаме желание да договорим с "Газпром експорт" механизъм за гъвкавост на доставките”, посочи той.


Цената на газа 23% нагоре


Булгаргаз ЕАД ще представи пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за поскъпване на природния газ за третото тримесечие на годината с мининум 23%, каза още Димитър Гогов. В посочената цена не е включен т. нар. недовзет приход за първите две тримесечия на годината, който според предварителните оценки на дружеството е в размер на около 70 млн. лв. Той се е формирал поради по-ниските цени, които ДКЕВР е определила спрямо действителните разходи на Булгаргаз. Ако се включи и недовзетият приход, на което дружеството има право според наредбата за ценообразуване на природния газ, то тогава цената за третото тримесечие би трябвало да скочи с над 40%, допълни Гогов.
Той посочи, че при досегашните цени за първото полугодие Булгаргаз вероятно ще има около 50 млн. лв. счетоводна загуба.
В случай че ДКЕВР определи по-малко поскъпване от исканото, компанията ще се окаже в много тежко финансово положение, което не може да продължи повече от 1-6 месеца. Оказва се, че дружеството е продавало газта през април и май под нейната себестойност. Само за последния месец и половина финансовите средства на дружеството “са се стопили“ със 100 млн. лв., съобщи още Гогов.
Това, което ни трябва в енергетиката и при образуването на цените е прозрачност. Добре е цените на природния газ да са ниски, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков днес, ако зависеше от нас. Държавата няма възможност да субсидира цената на газа, тъй като тя се определя по обективни критерии.


Задълженията на топлофикациите - 45 млн.лв.


Текущите задължения на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" в момента са около 45 млн. лева, според Димитър Гогов.
Задълженията на "Топлофикация София" към началото на юни са около 24 млн. лева, от които вече са платени около 2 млн. лева. През последните месеци задълженията на топлофикационното дружество се движат между 20 и 25 млн. лева.
Стабилна тенденция за намаляване на задълженията към газовото дружество се наблюдава при топлофикацията в Бургас и "Топлофикация Плевен". Дължимите суми към момента за последната са под 6 млн. лева при над 9 млн. лева в края на април.
Особено тежко е положението с топлофикационните дружества във Враца и Шумен.  От доставен природен газ през отоплителния сезон за "Топлофикация Шумен" на стойност около 3,5 млн. лева, са платени едва 11 000 лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg