EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Булгаргаз" иска ново поскъпване на газта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгаргаз" иска ново поскъпване на газта

mail18:20 | 28.09.2021прегледи 694 коментарикоментари 0


Цената на природния газ се очаква да бъде с около 20 на сто по-ниска в сравнение с усреднената цена на европейските газови борси, съобщават от КЕВР.
На открито заседание регулаторът в специализиран състав "Енергетика" е обсъдил доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
Поради обявената извънредна епидемична обстановка с оглед недопускане прекъсване на работата на Комисията откритото заседание беше проведено дистанционно, с пряко и виртуално участие на заявителя чрез Програмата за комуникации Skype, се уточнява в текста.
След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 октомври 2021 г. да бъде в размер на 80,28 лв./MWh /без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС/. За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена е 69,40 лв./MWh.
На откритото заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов е изнесъл подробна информация за ценовите тенденции на европейските газови пазари.
"В резултат на повишеното търсене поради възстановяването на европейските икономики от началото на 2021 г. цената на синьото гориво е отбелязала рекорден ръст. Само за последния месец цените на синьото гориво на тези пазари е нараснала с над 50 на сто и към вчерашния ден са достигнали 77 евро/MWh. Поради недостатъчните количества газовите хранилища в Европа са запълнени на 70 процента, което е значително по-малко от обичайната средна норма за периода - 90%", се посочва в информацията.
Независимо от негативните тенденции цената, която "Булгаргаз" ЕАД предлага за българските потребители е с 20-25 процента по-ниска от цените на европейските пазари, е заяви Павлов, цитиран в текста. Това се дължи на закупуваните количества по двата договора, което създава възможност дружеството да постига устойчив микс, който да гарантира оптимално съотношение между цена, сигурност и непрекъснатост на доставките.
"По изчисления на дружеството от началото на годината досега българските потребители са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа, а за цялата 2021 г. очакваното ценово предимство за българската индустрия поради по-ниските доставни цени се очаква да достигне около 400 млн. лева", пише в доклада, цитиран от КЕВР. В заключение от "Булгаргаз"ЕАД отбелязват, че количествата природен газ за есенно-зимния сезон са гарантирани, тъй като нагнетяването на гориво в ПГХ Чирен върви по план и няма да се стигне до недостиг.
По повод на изнесените от "Булгаргаз" ЕАД данни председателят на Комисията Иван Иванов е потвърдил, че действително цените за българските потребители са с 20 на сто по-ниски от цените на европейските газови пазари. Той очаква, че нагнетяваните количества в Чирен ще създадат необходимата сигурност за потребителите. Като друг фактор, който може да промени ценовия тренд, председателят на КЕВР е посочил официалните изявления от руска страна през последните дни, според които "Газпром" има готовност да увеличи доставките за Европа, което може да доведе до по-благоприятни цени на природния газ.
Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с условията по търговските договори за доставка с ООО "Газпром экспорт" и азербайджанската компания и споразуменията към тях, се посочва още в информацията.
При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора за доставка между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора за доставка с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ, пише в съобщението. Правомощията на Комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба щ 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с дружествата, припомнят от регулатора.
Решението за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г., по която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлинна енергия, Комисията ще вземе на закрито заседание на 1 октомври.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg