EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгаргаз - ще има дефицит на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгаргаз - ще има дефицит на газ

mail16:15 | 25.09.2012прегледи 702 коментарикоментари 1


Мара Барева, БТА  Няма да има недостиг на газ през зимния период. Това каза в изявление пред медиите изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Гогов подчерта това, след като днес на откритото заседание на ДКЕВР стана известно, че през последното тримесечие на годината газовото дружество ще черпи повече газ от газохранилището в Чирен и към януари количествата там ще бъдат 170-180 млн. куб. метра газ. За сравнение към 1 януари 2012 г. в хранилището е имало 360 млн. куб. метра газ, но след края на зимния сезон те са намалели до 176 млн. куб. метра газ, така че и оставащите количества ще стигнат за първите три месеца на следващата година, обясни Гогов. Той добави, че каквото и количество газ да има в хранилището, то има дневен лимит на добива до 4 млн. куб. метра.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи, че винаги досега в летния сезон в хранилището са били нагнетявани 450-500 млн. куб. метра газ, в някои години дори 610 млн. куб. метра, но това е ставало при благоприятни цени, докато цените на газа  през това лято са били високи. Нагнетените през този летен сезон 200 млн. куб. метра газ, прибавени към остатъка от миналата зима, дават средна цена на природния газ от хранилището близка до продажната цена и по този начин не може да се постигне икономическа изгода, обясни Гогов. За съхранението на този скъп газ допълнително се плаща и такса, което прави задържането му в хранилището неизгодно за страната.
Дружеството "Булгаргаз" е в лошо финансово състояние и за пръв път, откакто е самостоятелно дружество, е теглило банков заем в размер на 60 млн. лв., за да посрещне част от задълженията си, оповести още Гогов. Това е една от причините да не се нагнетяват по-големи количества природен газ в Чирен. Другата и по-важна причина е, че в момента се борим да постигнем нов договор за доставка на газ с оптимизирани параметри, каза Гогов. В отговор на въпрос какво му дава оптимизъм за новия договор за доставка той посочи, че това са добрите взаимоотношенията между руската и българската страна в газовия сектор, както и подписаните протоколи и меморандум, в които се казва, че до 15 ноември трябва да има нов договор.
Гогов отбеляза, че се очаква и развитие по дългосрочните проекти за осъществяване на нова инфраструктура, а е нормално това да не може да бъде осъществено, ако и двете страни нямат удовлетворени интереси. Новият договор ще бъде между "Булгаргаз"
и "Газпромекспорт", няма да има посредници, заяви Гогов. Шефът на "Булгаргаз" обяви и задълженията на топлофикациите към дружеството - малко над 150 млн. лв., от които около 127 млн. лв. са само текущите задължения на "Топлофикация София". В същото време "Булгаргаз" дължи на своите доставчици около 200 млн. лв. За трите месеца до края на годината дружеството предвижда да купи около 10 процента от общото потребление на газ от местен добив, който е на изгодна цена, 20 на сто ще бъдат взети от хранилището в Чирен, а останалите количества ще са купени от доставчиците. Гогов призова клиентите си да заявяват точни количества, за да може компанията да им ги осигури на договорените цени.
 


 
Коментари
 
Нейков - 26-09-2012 г. 11:25:34

Значи няма да има дефицит. Освен това парното като голям консуматор може да работи на мазут който може да се внася с кораби и не непременно от Русия. Така че всичко е наред. Важното е да се купува когато е евтино.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg