EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БТА поиска още 300 хил.лв. в бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БТА поиска още 300 хил.лв. в бюджета

mail13:05 | 17.05.2017прегледи 749 коментарикоментари 0


Парламентът прие Отчета за дейността на Българската телеграфна агенция /БТА/, включително и финансов отчет за периода 1 януари 2016 г. - 31 декември 2016 г.
   В отчета се посочва, че през миналата година БТА освен всекидневната информационна дейност е разкрила нов, 15-и, регионален пресклуб във Враца, осъществила е успешно Дванайсетата Световна среща на българските медии в Прага, била е домакин на годишните конгреси и асамблеи на Асоциациите на агенциите от Балканите, Югоизточна Европа и Черноморския регион. БТА и България са получили домакинството на Шестия световен конгрес на медиите през 2019 г.
   По отношение на финансовото състояние на БТА е посочена необходимостта към субсидията да бъдат добавени 200-300 хил. лв. за капиталови разходи. В отчета отново са посочени двата най-сериозни за БТА проблема, които важат и за много агенции по света - нерегламентираното ползване на информация на националната агенция и коректното цитиране на източника на информация за клиенти с подписан партньорски договор.
   Красимир Богданов от Обединените патриоти заяви, че БТА има особена заслуга за българите зад граница. По думите му информационният център на БТА в Босилеград е единствената официална българска институция, която България има в този "забравен край", който има нужда от подкрепата на страната. Той изрази задоволство от разкриването на пресклуб на БТА и във Враца, което ще е полезно за Северозападна България. Богданов заяви подкрепа за продължаване на разкриването на пресклубове на БТА извън пределите на страната.
   Предстои председателство на ЕС и ефективната работа на БТА е от изключителна важност, отбеляза Красимир Янков от "БСП за България". Той обърна внимание върху важността на сигурността на информацията и припомни, че след законодателни промени сградата на БТА вече не е в списъка с охраняваните от МВР обекти. Той попита дали това не е заплаха предвид променената среда за сигурност и дали не трябва сградата отново да бъде охранявана от МВР.
   Заместник генералният директор на БТА Борислав Чалъков заяви, че извън компетенциите и професионалната ориентация на агенцията е да се занимава с охрана. "Охранителната дейност не е нашата сила. Нашата сила е да бъдем бързи, точни, коректни и безпристрастни в информацията. За останалото разчитаме на институциите, които имат опита и професионализма да свършат работата, която не е характерна за нас", допълни Чалъков. По отношение на предстоящото председателство на ЕС той увери, че БТА ще си свърши работата достойно и ще остане сред най-добрите информационни агенции в света. "Силно разчитаме на вашата подкрепа, която досега винаги сме получавали, че проблемите в контекста на предстоящото председателство на ЕС ще можем да решаваме заедно", каза още Чалъков.БТА

 


Тагове: БТА, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886