EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

БСП измисля нови понятия за газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП измисля нови понятия за газопровод

mail09:15 | 01.04.2014прегледи 883 коментарикоментари 0


"Промените, които предлагаме с Явор Куюмджиев в Закона за енергетиката хармонизират българското законодателство с европейските правила, и то в онази част, която касае газопроводите, третия газов пакет, трети либерализационен пакет. "Така коментира за БНТ депутатът от БСП Таско Ерменков, отговаряйки на въпрос дали се прави опит с тези промени в Закона за енергетиката да се заобиколят европейските правила. „Ние уточняваме до къде един газопровод е на територията на ЕС и откъде вече не е, за да може да се получат ясни резултати, кой докъде и за какво носи отговорност”, обясни той. Червените депутати въвеждат понятие не  „морски газопровод”, а „магистрален газопровод”, който е извън територията на ЕС. В строителството на един газопровод, който излиза извън рамките на ЕС, европейските директиви и законодателство нямат юрисдикция.  „Всички законови изисквания, които са свързани с изпълнението на нашите задължения като страна-членка на ЕС, по отношение на газопровода по територията на България от приемната станция нататък ще бъдат 100% спазени”, подчерта Таско Ерменков.

Два дни преди това еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер критикува готвените от двамата социалисти промени в Закона за енергетиката, които според комисаря  ще изключат България от третия либерализационен енергиен пакет. Йотингер изпрати по този повод писмо до министъра на енергетиката Драгомир Стойнев. Това, което правим с този законопроект, е да дефинираме що е то морски газопровод, обясни Явор Куюмджиев. До момента в родното законодателство няма такава дефиниция.

Ето още какво коментира той за ТВ 7: "България няма да гласува законопроект, който да позволи българската част от "Южен поток" да бъде изключена от обхвата на третия европейски енергиен пакет. С подобна промяна ще отпадне задължителното изискване до тръбата да имат достъп и трети страни." Именно това разгневи еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и той поиска обяснение.
Куюмджиев подчерта, че такова нещо не се предвижда. Промените всъщност са насочени към синхронизиране на нашето законодателство с европейското и дефинирането в нашия закон на понятието морски газопровод. " 

"Южен поток" е руско-европейски проект. Негови собственици са три големи европейски компании. Атаките срещу българския участък са напълно излишни и изцяло политически. Няма драма, не сме нарушили нищо, не предстоят санкции", коментира още депутатът Куюмджиев. Той отбеляза, че в писмото на Гюнтер Йотингер има невярна информация, а именно, че промените в Закона за енергетиката са минали на първо четене в парламента. Няма такова нещо, те са още в Комисията по енергетика, подчерта зам.-председателят й и добави, че този газопровод няма да се различава по нищо от всички останали морски газопроводи.

 


Тагове: БСП, газопровод
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg