EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БСП: Бориславова притежава 1 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП: Бориславова притежава 1 млрд.лв.

mail12:25 | 24.03.2010прегледи 1483 коментарикоментари 1


Да се обяви публично състоянието на Цветелина Бориславова в качеството й на човек, който живее с премиера Борисов. За това настояха от БСП на брифинг в Народното събрание. Депутатът от левицата Антон Кутев съобщи, че по изчисления на БСП Бориславова притежава около 1 млрд. лв., „което я прави най-голяма антикризисна мярка в България”.
В периода от 2001 до 2005 Бориславова е придобила 37 % от СИбанк от Славчо Христов. Тези 37 % се равняват на около 300 млн. лв. Това означава, че Бориславова всеки ден е печелила по 200 хил. лв. на ден. „Аз смятам, че няма човек в историята на България, който да е участвал в публичното управление и да може да се похвали с толкова богато роднини”, каза Кутев.
От БСП настояват като част от антикризисна програма премиерът Бойко Борисов и Бориславова да обявят каква е собствеността им. В имотната декларация на премиера пише, че той има само 120 хил. лв., подчерта Кутев.
БСП иска още да бъдат обявени обществените поръчки, които Бориславова е спечелила с всички свои фирми в периода от юли 2009 г, откакто Бойко Борисов е министър-председател.

Освен това Кутев предлага пренасянето на парите на всички държавни предприятия от СИБанк в Българската банка за развитие, което рязко ще подпомогне икономиката в период на криза. Така ще се подпомогне кредитирането на малкия и средния бизнес с нисколихвени кредити. СИБанк оперира с парите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт, Агенция "Митници" и МВР, каза още Кутев.


„Богатство, придобито нечестно, е тежка духовна бедност”, заявява Цветелина Бориславова, председател е на надзора на СИБАНК преди време в интервю за в. „24 часа”.
„Човек, за да се уважава, трябва да постига всичко сам, защото само такъв е истинският образ, а не изкуствено създаден заради контакти с хора, партии и т.н. Това е по-трудният път, но по-щастливият.”, категорична е спътницата на Борисов. Тя разказва, че е била измъчвана от кривото огледало и некоректните атаки на опонентите на Бойко, когато той влязъл в политиката, но не се е оплаквала и няма да се оплаче. Още преди Бойко да стане главен секретар на МВР, бях сложена на скенер. От първия миг, когато поех длъжността председател на надзора на СИБАНК, работехме във враждебна среда, заявява Бориславова.
„Няма нищо скрито, неясно или необяснимо за произхода на капитала ми. Процедурата по даване на разрешение за закупуване на акции в банка у нас отдавна е уеднаквена с тази в Европа. Българският банков надзор, когато ми е издавал разрешение, е направил всички проверки. Имам доказани доходи с платени данъци. СИБАНК е публично дружество. Всичко е проверимо. А такива проверки са правени многократно. Особено важно е да се сложи разделителна линия и да се прекъсне старомодната скрита връзка власт - бизнес, основана на зависимост. Това е нечестно към обществото. И е недалновидно.”, коментира тя пред родния ежедневник.
Близостта между бизнеса и политиците, когато е с цел лично облагодетелстване, се нарича корупция. Но когато има открит диалог между политици и бизнес по важни въпроси за обществото и страната - това е обществена отговорност, казва още Бориславова и заявява, че винаги е действала в открит диалог. „Всичко, което съм успяла да направя и в СИБАНК, и в бизнеса, не е било плод на политически контакти, точно обратното”, смята банкерката.
През 9-те години, откакто е в надзора на банката, тя заявява, че участията в търгове на СИБАНК са били на принципна основа, на база висок професионализъм на служителите на банката, без никакви чадъри. Според нея банката е спечелила търга за винетките сега не заради Бойко Борисов, а защото офертата на СИБАНК е била най-добрата.
„Търгът бе обективен, прозрачен, проведен по всички правила. С по-ниската цена на услугата и държавата ще спечели поне 50 млн. лв. повече от предишни години, когато работеше с други разпространители на винетки”, заявява Бориславова.
Признава, че политиката не я е изкушавала и се чувства силна в бизнеса. Тя искрено вярва в „зелената икономика” и се надява, че и „в България ще има политическа воля за създаване на зелена икономика чрез въвеждане на такива стандарти.”


 
Коментари
 
+++ - 24-03-2010 г. 13:22:39

На Кутев у кутата. И по-здраво!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101