EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК:без държавна намеса в ценообразуването на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК:без държавна намеса в ценообразуването на газа

mail15:42 | 18.11.2009прегледи 1019 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Продължаващата намеса на държавата в ценообразуването на природния газ прави икономиката ни неконкурентоспособна, се казва в становище на БСК.
С изменения в Закона за енергетика се въвежда пълна либерализация на пазара на природен газ в Република България. Oт 01.07.2007 г., в изпълнение на Европейската газова директива, всички потребители на природен газ в страната имат право да избират от кого да закупуват природен газ. Понастоящем тази либерализация съществува само на хартия, твърдят от БСК. В съответствие с измененията в законодателството, при регулирани от държавата цени, следва да се реализират не повече от 10% от количествата природен газ в страната, като останалите трябва да се договарят на свободния пазар. Тази законова разпоредба не се изпълнява и в резултат на това, цените за всички категории потребители не са пазарно определени, а административно регулирани, посочват още от камарата.
Реални стъпки от страна на държавните монополисти „Булгаргаз” ЕАД и „Булгартрасгаз” ЕАД за осъществяване на либерализацията на търговията с природен газ все още не са предприети.  И днес „Булгаргаз” ЕАД не позволява на своите потребители да предоговарят съществуващите дългосрочни договори за доставка и продължава да се държи като монополист от близкото социалистическо минало, коментират от Българска стопанска камара.
Специалистите от камарата предлагат  няколко мерки за бързо преодоляване на проблемите. Част от тях включват прекратяване намесата на държавата при ценообразуването на природния газ на вътрешния пазар и отмяна на административно определената в Наредбата за регулиране цените на природния газ надценка от 3% за „Булгаргаз” ЕАД. От БСК предлагат още да се премахне кръстосаното субсидиране, чрез въвеждане на диференцирани цени на природен газ в зависимост от количеството и режимите на потребление, елиминиране на възможността за субективно определяне цените на топлинната и електрическата енергия.


Тагове: БСК, газ, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165