EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК с резерви към „Евро плюс”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК с резерви към „Евро плюс”

mail09:50 | 22.06.2011прегледи 453 коментарикоментари 0


Споделяме изказаните съмнения във връзка с Пакта „Евро плюс” - за нас не е ясна рамката на финансовата ангажираност на нашата страна, каза Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, по време на проведена среща в Народното събрание с ръководството на Синята коалиция. В срещата участваха още представители на КНСБ, КТ „Подкрепа” и КРИБ. Димитър Бранков припомни, че на 23.02.2011г. БСК приветства намеренията за въвеждане на Пакт за финансова стабилност, отчитайки негативния опит по пътя към „ЕRМ ІІ" и „Шенген". Нещо повече, още на 1 май 2010 г. БСК предложи прилагането на принципите на т. нар. бюджетен борд. Въпреки това, БСК изразява определени резерви по отношение на процедурите и начина на присъединяване на страната ни към Пакта „Евро плюс”.
Ако приемем безрезервно мерките от Пакта, няма да имаме ясна перспектива за икономически растеж на страната ни, отбеляза зам.-председателят на БСК по време на срещата. Димитър Бранков припомни, че не е чул да има ясен дебат по тези теми в отделните парламентарни комисии. Според него, подготовката и приемането на официални национални позиции, предшестващи заседанията на Европейския съвет, налагат предварително консултиране в рамките на Европейския интеграционен механизъм и съответните работни групи. Доколкото взетото решение засяга основни въпроси на доходите, жизненото равнище, трудовата заетост и осигурително законодателство, бе необходимо и предварително консултиране на НСТС.
Подкрепяме стремежа към фокусирани реформи в рамките на ЕС за по-гъвкав пазар на труда, промени в образователните системи на страните-членки, насърчаване на научноизследователската дейност, подобряване на регулаторните рамки за осигуряване на финансова стабилност и пр. Заедно с това, обаче, необходимо е да се направи оценка на очакваните въздействия от подобно решение, вкл. на националния принос за финансиране на съответните вноски, подчерта зам.-председателят на БСК.
Димитър Бранков подчерта, че БСК ще поднови усилията си за иницииране и постигане на консенсус със социалните партньори за законодателни промени, насочени към по-гъвкаво трудово законодателство, по-тясно обвързване на заплащането на труда с производителността и постигната резултатност, както и за последващи реформи на пенсионната система.
Според зам.-председателя на БСК, спешно трябва да бъдат създадени публични регистри на салдото по ДДС, на невърнатите акцизи и дължими плащания по обществени поръчки и проекти, финансирани със средства на ЕС. Изключително важно е всички тези промени да бъдат осъществени преди предстоящите местни и президентски избори, или до края на т.г., подчерта Димитър Бранков.

 

 

 

 


Тагове: БСК, пакт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158