EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК против 560 лв. МРЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК против 560 лв. МРЗ

mail16:31 | 05.03.2019прегледи 640 коментарикоментари 0


Българската стопанска камара не подкрепя предложението за увеличаване на размера на минималната работна заплата от 510 на 560 лв. от началото на 2019 г., става ясно от писмо на БСК до вицепремиера по икономическата и демографската политика, финансовия и социалния министър. Работодателите настояват за по-предпазлива политика по доходите, умерен ръст на бюджетните заплати и запазване на сегашното равнище на минималната работна заплата.
От БСК посочват, че използваната методология, модели, очаквания и конкретни изходни параметри, на основата на които се определят прогнозните размери на минималната работна заплата са напълно неасни. Според тях предвиденият ръст от 9,8 % на минималната работна заплата не съответства на регламентите в конвенцията на Международната организация на труда, според които увеличението надвишава с повече от 3 на сто прогнозираната производителност на труда и средно-годишната инфлация от 3%.
От Стопанската камара смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда, на заетостта и особено върху хората с ниска квалификация, образование и на жените-майки. Те посочват, че в периода 2016-2018 г. се наблюдава значителент общ спад на заетостта в страната от над 69 хил. души, от което ясно се вижда връзката с високото и нарастващо отношение на минималната работна заплата и средната работна заплата за последните три години в повечето административни области.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg