EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК принципно подкрепи бюджет 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК принципно подкрепи бюджет 2011

mail17:19 | 03.10.2010прегледи 1740 коментарикоментари 0


БСК изрази принципна подкрепа за Бюджет `2011 и декларира позицията на работодателите по някои основни предвиждани промени в пенсионната и здравната политика, както и предложените промени в данъчните и осигурителните системи.
Председателят на камарата Божидар Данев даде положителна оценка за заложения в Бюджет `2011 подход за съхраняване стабилността на валутния борд, потвърдения отказ от увеличение на данъчните ставки до 2013 г. и отказът от увеличение на данъчната основа чрез промени на амортизационни норми за част от активите и увеличение на облагаемата печалба по ЗКПО.
Според БСК основните параметри на бюджетната макрорамка са твърде оптимистични спрямо сегашните условия и перспективи за икономическо възстановяване. Например, за достигане на планирания 3.6% ръст на БВП за следващата година е необходимо през четвъртото тримесечие на тази година икономиката да достигне ръст между 5.8 и 7.8%.
„Ние се обявяваме против 9-те процента планирано увеличение на ДДС в туризма, защото така ще пострада един от секторите у нас, който освен, че осигурява най-много работни места, издърпва по време на кризата други сектори на икономиката", заяви Божидар Данев. Според председателя на БСК е необходимо още бюджетът на НЗОК и НОИ трябва да се отделят от консолидирания държавен бюджет на страната. БСК настоява да се преустанови и практиката осигурителните вноски, които са за сметка на държавния бюджет, да се внасят директно във фискалния резерв, като резерв на здравната каса.
По отношение на осигурителните системи БСК предлага още вноските за здраве и пенсия да бъдат за сметка на бюджетите на съответните министерства и да се внасят по правилата, които бизнесът спазва - месечно и в реални размери, вместо да се включват в общия трансфер, внасян от Министерството на финансите на всеки три месеца. „Така на практика бюджетите на министерствата ще отразяват реално направените разходи и правителството, а и обществото ще следят за регулярността и размера на направените от тях вноски.", коментира председателят на БСК Божидар Данев. Според него на министерствата трябва да се налагат същите глоби и други санкции, както на всички работодатели, когато не спазват реда, размера и сроковете за внасяне на полагащите се осигурителни вноски.
Председателят на БСК предложи още размерът на осигурителните вноски да не се намалява, докато не се достигне равнището на БВП за 2008 година и не се осигури устойчив ръст в следващите години, с което да се гарантира финансова стабилност на осигурителната система. Всяко увеличение на размера на осигурителните вноски, без да се спази това условие, ще доведе до увеличаване на безработицата, смятат експертите на БСК.
Работодателските организации предлагат още размерът на осигурителните вноски, които прави държавата за определени категории държавни служители (в системата на МВР и отбраната), да съответства на размера и продължителността на получаване на тяхната пенсия, както и приоритетно да се стимулира увеличението на осигурителния принос на лицата към пенсионната система, вместо механичното увеличение на възрастта за пенсиониране. Аналогично стои и въпросът с вноските, които държавата прави за пенсионерите, децата, учениците, майки и др. категории лица, които трябва да имат реални стойности и да бъдат най-малко равни на средните, които се правят от реалния сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg