EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК е за промени на данъчните закони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК е за промени на данъчните закони

mail14:16 | 13.10.2009прегледи 887 коментарикоментари 0



Българската стопанска камара подкрепя възприетия реалистичен подход за промени в данъчното законодателство, се посочва в становище на институцията. То е направено във връзка с насроченото днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда предложението за промени в данъчното законодателство.
БСК застава и зад заявените основни цели: съхраняване на общия неутрален характер и ниски ставки на основните преки данъци, засилване на контрола и събираемостта, чрез които освен подкрепа за фиска се оказва натиск върху сивия сектор и нелоялната конкуренция; отстраняване на празноти и проблемни текстове при текущото прилагане и контрол; въвеждане на изисквания и решения на ЕС и др.
 Има необходимост от „пакетно” обсъждане на промените в данъчното осигурително законодателство, проектите на бюджет на държавата и ДОО, при представени предварителни разчети за оценка на въздействието на предложенията с най-значим ефект върху бизнеса и данъкоплатците, се казва още в становището на камарата.
Според БСК въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в данъчното законодателство, като принципът на „мълчаливия отказ” следва да се прилага само по изключение и при строго определени условия и случаи. От камарата са за  преглед на размерите на административните такси (спазване на разходопокривния принцип), на глобите и санкциите (осигуряване на възпиращи размери и съответствие с характера и последиците на извършените административни нарушения).
Нужно е  въвеждане на единни тавани за допълнителното материално стимулиране на администрацията от събраните глоби и санкции и отказ от използване на таксите като източник за допълнително материално стимулиране; предприемане на поетапна обща реформа на местните данъци и такси, осигуряваща финансовата децентрализация на общините от началото на 2011г; ускоряване на съдебните производства по несъстоятелност, е мнението на Стопанската камара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229