EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брюксел:България е със здрави финанси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел:България е със здрави финанси

mail20:10 | 14.10.2009прегледи 843 коментарикоментари 0


Европейската комисия предупреди днес Великобритания, Испания, Гърция, Ирландия и Латвия, че техните икономики са изложени на повишен риск, тъй като нарастващият държавния дълг може да се отрази зле на способността им да посрещнат бъдещи потребности, като изплащането на пенсии, предаде Асошиейтед
прес.
Брюксел информира всички страни членки, че те не могат да разчитат на бърз икономически растеж, за да намалят дълга си, защото Европа е изправена пред проблем, който "в пъти ще окаже по-силно въздействие от кризата". Този проблем е застаряването на населението, при което смаляващ се брой работещи ще плащат по-големи удръжки за пенсии и здравеопазване за нарастващ брой пенсионери.
Това означава, че правителствата нямат кой знае какъв избор освен да намалят бюджета и да извършат реформи на трудовия пазар - мерки, които могат да засилят растежа.
Брюксел посочва 13 страни като високорискови, които трябва да изработят "амбициозни" бюджетни програми за намаляване на дълга и дефицита си през идните години и да задълбочат реформите на разходите за социално осигуряване. Това са: Великобритания, Испания, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Литва, Малта, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Кипър.
Брюксел обяви днес, че Швеция, Дания, Финландия, Естония и България са страните с нисък риск, защото са имали здрави държавни финанси преди кризата и са извършили пенсионни реформи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg