EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел финансира нови компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел финансира нови компании

mail13:50 | 28.01.2011прегледи 783 коментарикоментари 0


Европейският съюз обсъжда амбициозен план, чрез който да помогне на новосъздадени компании да намират финансиране, съобщава електронното издание "Юрактив".ЕС се надява чрез приемането на нов законодателен режим до две години да гарантира, че фондовете за съвместно финансиране във всички страни членки ще могат да работят и инвестират свободно в целия съюз.
Малките и средни предприятия (МСП) в ЕС посочват "достъпа до финансиране" като второто или трето най-голямо предизвикателство за растеж и, понякога, за оцеляване.Половината от тези компании отпадат от пазара през първите пет години от дейността си.От началото на финансовата криза МСП в цяла Европа бяха тежко засегнати от липсата на достатъчно ликвидни средства.
Комбинацията от закъсняване на плащанията и намаления достъп до кредити застраши съществуването на хиляди компании, а през 2010 г. бяха отчетени рекорден брой фалити в девет европейски страни - Франция, Испания, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Финландия, Ирландия и Португалия.
МСП се приемат за "гръбнака" на европейската икономика. Те създават близо две трети от заетостта в частния сектор и около 50 процента от новите работни места. Близо половината от двата милиона европейски МСП в промишления сектор са пазарни иноватори, което дава на МСП решаваща роля за възстановяването на европейската икономика.
Европейските органи планират да проверят дали е възможно създаването на онлайн платформа, която да среща търсенето и предлагането на венчърен капитал (капитал, който е част от дългосрочен финансов капитал, не е свързан с активите на дружеството и ще бъде изгубен, ако то изпадне в несъстоятелност - бел. ред.) в информационно-консултантската мрежа Ентърпрайз Юръп нетуърк (Enterprise Europe Network). Това сочи проектът за нов регулационен документ за малките предприятия, който
"Юрактив" е успял да получи.Очаква се в края на февруари да бъде публикувана рецензия на документа.

Финансиране на МСП в България

Една най-важните възможности за финансиране на малките и средни предприятия (МСП) през периода 2007-2013 г. е програмата "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", която е финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и съфинансирана с 1,1 млрд. евро от националния бюджет.
За модернизиране на предприятия са определени над 50 млн. евро, а над 25 млн. евро - за иновативни компании. Могат да кандидатстват обаче само високотехнологични компании със значителен обем на продажбите.
През 2009 г. правителството отпусна на Българската банка за развитие 250 млн. евро за финансиране на МСП. Близо половината от тази сума бе прехвърлена на 13 банки, които да осигуряват средносрочни и дългосрочни кредити, предварително финансиране и подкрепа на проекти по европейския Кохезионен фонд.
Българската банка за развие може да финансира и до 75 процента от стойността на инвестиционни проекти по програмата за финансиране на МСП. Предприемачът трябва да осигури поне 25 процента (без ДДС) от финансирането за проекта. Кредитите са от 30 000 лева до 400 000 лева и трябва да бъдат погасени до 4 години.
Създаден бе и Националният гаранционен фонд, който трябва да осигурява финансови гаранции за МСП, които не разполагат с достатъчно обезпечения за връщане на кредитите. Фондът намалява рисковете за банките и ги насърчава да отпускат кредити на МСП, припомня "Юрактив".

 


Тагове: ДДС, лева, кредити
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048