EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел се сети за Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел се сети за Набуко

mail15:10 | 03.02.2011прегледи 433 коментарикоментари 0


Европейският газопроводен консорциум Nabucco трябва да напредне с решенията за ключовите инвестиции, заяви в интервю за днешния брой на австрийския в. "Пресе" еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.
Миналия месец ЕС си осигури от Азербайджан ангажимент за доставки на газ, който би могъл да потече по планирания газопровод Набуко, имащ за цел да намали зависимостта на Европа от руското "синьо гориво". През изданието еврокомисарят отбелязва, че подготвителните работи са достатъчни и консорциумът от ключови европейски енергийни компании "трябва и може да смело да се движи напред" въпреки някои оставащи рискове.
Неотдавна австрийският партньор OMV обяви, че окончателното решение по проекта "Набуко" зависи от приключването на сделката за получаване на газ от азербайджанското находище "Шах дениз-2", припомня ДПА."Достатъчно обеми газ се предлагат", заяви Йотингер. "В тази връзка има достатъчно яйца в кошницата", допълни еврокомисарят."Сега кокошката трябва да седне върху тях и да ги излюпи",
коментира образно Йотингер. С Туркменистан се водят разговори по сделка, подобна на сделката с Азербайджан, като Йотингер изрази надежда за преговори и с Ирак. Газопроводът ще транспортира газ от Каспийско море и Близкия изток през Турция са Европа. Проектът "Набуко" се разработва от Българския енергиен холдинг (БЕХ), турската държавна компания BOTAS, унгарската MOL, австрийската OMV, германската RWE и румънската Transgaz.

 


Тагове: Набуко, газ, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg