EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел с нови предложения на млекопроизводителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел с нови предложения на млекопроизводителите

mail13:09 | 17.09.2009прегледи 630 коментарикоментари 0


Европейската комисарка за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел ще представи днес нови предложения за справяне с кризата на пазара на мляко, където се наблюдава срив на цените. Това съобщи говорителят на еврокомисарката, Майкъл Ман, цитиран от Франс прес.
Говорителят изтъкна, че предложенията не представляват политически обрат спрямо мерките, предлагани досега от Европейската комисия. Боел е готова да търси начини за осигуряване на справедливи цени за млекопроизводителите при
условие, че това не противоречи на пазарните закони, посочи той.
Реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП)  предвижда постепенно премахване на системата от млечни квоти и намаляване на някои субсидии. Млекопроизводителите обаче, които обявиха стачка в много европейски страни, искат да се намали производството, за да могат цените да се покачат или поне да
бъдат замразени. Фермерите се противопоставят на премахването на програмираните ограничителни квоти на производство.
 Миналата седмица Франция и Германия успяха да обединят 16 страни от ЕС , сред които България и Румъния, в подкрепа на съвместно предложение за въвеждане на нова регулация в млечния сектор, включваща като начало продължаване или повторно въвеждане на значителни помощи.
Доста голямо малцинство членки на ЕС, подкрепящи либерализация на пазара, не са се присъединили към инициативата, което показва различията между отделните страни за бъдещето на млекодобивния бранш и на селското стопанство като цяло в Европейския съюз, отбелязва АФП.
Страните, подкрепящи инициативата на Франция и Германия, са Австрия, Белгия, България, Испания, Естония, Финландия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Очаква се Полша да отговори тази седмица дали е съгласна с предложението на Париж и Берлин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg