EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел обеща регулация на рейтинговите агенции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел обеща регулация на рейтинговите агенции

mail11:10 | 11.03.2011прегледи 446 коментарикоментари 0


Европейската комисия се ангажира да предложи "преди края на лятото" "основни" реформи на регулирането на рейтинговите агенции, които за пореден път бяха обвинени тези дни, че са отслабили позициите на някои страни от еврозоната, предаде AFP. Eдна от тези агенции - Moody's, от началото на седмицата понижава оценките си за Гърция и Испания. На тези решения се гледа като на оръдейни предупредителни изстрели преди среща в Брюксел на държавните и правителствените
ръководители от еврозоната. "Последните дни за пореден път показват колко важно е да има по-добре регулирана среда за определянето на оценките", подчертават еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен и еврокомисаря по финансовите услуги Мишел Барние.
Тази сутрин бе съобщено, че Moody's понижи оценката на четири испански области заради трудностите, които срещат за контролиране на дефицитите си. Вчера международната рейтингова агенция понижи оценката на Испания с една степен до Аа2 спрямо Аа2 и предупреди, че може да я понижи още повече, тъй като плановете за укрепване на банковия сектор могат да струват повече, отколкото очаква правителството и да допринесат за още по-голямо увеличение на държавния дълг.
В понеделник Moody's включи Гърция в страните, застрашени от обявяване на неплатежоспособност. Гръцкото министерство на финансите определи като "напълно неоснователно" решението на Moody's да понижи с три степени кредитния рейтинг на Гърция до В1 спрямо Ва1. По-рано Гърция призова ЕС и Еврогрупата "незабавно да вземат мерки срещу рейтинговите агенции, които подкопават стабилността на еврозоната". Срещата в Брюксел е централна тема в днешните гръцки вестници. "Европейската комисия слага под лупа рейтинговите агенции, които за пореден път бяха обвинени тези дни, че са отслабили позициите на някои страни от еврозоната", отбелязва в. "Етнос". Изданието подчертава, че комисията се ориентира към големи реформи по отношение на тези агенции, които ще бъдат представени до края на лятото.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158