EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел не пуска България в евро чакалнята

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел не пуска България в евро чакалнята

mail12:26 | 18.02.2010прегледи 911 коментарикоментари 0


Дори и Естония, чието членство към 2011 г.  беше считано за сигурно, вероятно няма да успее да се присъедини към еврозоната, предупреди пред Deutsche Welle Мери Стокс от RGE Monitor, анализаторска група, ръководена от икономиста Нуриел Рубини. "България има планове през този или следващия месец да поиска да бъде допусната до подготвителния етап за приемане на еврото. Но аз съм доста скептична. Брюксел едва ли ще позволи това на България", каза и Йелена Вукотич от същата агенция.
Същевременно вчера немският в.Die Welt  обяви, че шансовете на България, Естония, Полша и Унгария са най-добри за приемане на еврото, без да цитира анализатори.
Въпреки проблемите на Гърция, има кандидати за еврозоната и някои от тях имат много добри шансове да се приближат до целта си през следващите месеци, пише изданието.
Сравнително добри са шансовете на България, още повече че там валутата е свързана за еврото. Делегация от Брюксел ще направи оценка на напредък на България по пътя й към еврото утре в София, отбелязва и австрийският в. Wirtschaftsblatt. В делегацията ще вземат участие експерти от Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Целта на България е да се включи към предприсъединителния механизъм (ERM ІІ) през март.
Българският премиер Бойко Борисов наскоро отказа да назове конкретна дата за присъединяването към еврото, но точно това  остава в списъка с основните приоритети на страната. Реалното членство в еврозоната в рамките на следващите две или три години е сериозно предизвикателство, отбелязва изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg