EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Брюксел натиска Гърция заради изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел натиска Гърция заради изборите

mail12:50 | 20.04.2012прегледи 358 коментарикоментари 0


Атина е под натиск от страна на Брюксел и МВФ заради предстоящите парламентарни избори на 6 май, тъй като съществуват опасения, че ако след вота не бъде съставено стабилно правителство, страната няма да може да изпълнява поетите ангажименти към кредиторите, коментират вестниците.
Изданията представят като "потресаващи" сценариите за Гърция, лансирани от германски вестници, в които мрачно се предрича нов бум на дълговата криза в еврозоната и в частност в южната съседка след изборите. Един от източниците се позовава на оценки на германска инвеститорска компания, като прогнозира, че "Гърция ще напусне еврото до една година".
"Шпигел" пише, че "светъл лъч" за Гърция се е появил, след като председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу представил доклад за развитие на страната. "Не за първи път Барозу изпраща такъв оптимистичен сигнал към Атина. Но той очевидно е преценил, че три седмици преди изборите в Гърция е
нужно да бъдат насърчени нейните политици да продължат да вървят по пътя, който са начертали". Експерти смятат, че Атина дълги години ще остане зависима от своите кредитори. Трябва да се случи истинско икономическо чудо, за да може Гърция да се върне отново на капиталовите пазари след приключване на втория спасителен пакет финансова помощ за тази страна през 2015 г., прогнозира икономист от Оксфорд. В. "Етнос" помества ново социологическо проучване с оценката, че "политическата обстановка в страната е изключително нестабилна". Изданието съобщава, че преди вота дистанцията
между двете основни партии Нова демокрация и ПАСОК се е скъсила в сравнение с предишно допитване, но процентите за тях продължават да са ниски и в новия гръцки парламент ще влязат десет партии заради съществуващата политическа раздробеност в страната.
Според тази анкета 46,4% от гърците били убедени, че след изборите в Атина ще има ново коалиционно правителство с участието на двете политически сили ПАСОК и Нова демокрация.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg