EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Броят на учителите се увеличава стабилно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Броят на учителите се увеличава стабилно

mail16:15 | 20.09.2021прегледи 670 коментарикоментари 0


Зорница Славова, ИПИ

През последните няколко години се наблюдава постоянно и бързо увеличение на броя на преподавателите в общообразователните и специалните училища в страната. За последните пет години преподавателският персонал е нараснал с над 11 хиляди души (или 27%). При относителният брой спрямо учениците – съотношението брой учители/брой ученици - ръстът е още по-висок заради демографските процеси, свързани с намаляването на  учениците в страната с 40 хиляди, или близо 7%.

Освен застаряването на учителите и повишаването на дела на преподавателите над 65 г., се забелязва и повишаване на дела на младите учители до 34-годишна възраст. Подобна тенденция се виждаше и от данните в Рейтинговата система на висшите училища в България (повече по темата тук), която показва все по-голям интерес към учителската професия през последните години.

Увеличаването на броя на преподавателите през последните пет години се вижда и на общинско ниво. В 247 общини съотношението между броя на учителите и броя на учениците се повишава, а само в 17 – намалява. Разликите в относителния брой на преподавателите в общините остават значителни. Той е най-висок предимно в малки, отдалечени общини, особено в областите Смолян и Кърджали. С най-малко учители на хиляда ученика са общините Якимово (60) и Невестино (66), а с най-много – общините Макреш (333) и Борово (284). В столицата броят на учителите е 93 на хиляда ученика, в Пловдив – 84, а във Варна – 80. 

Интерактивните карти показват относителния брой на преподавателите през всяка от последните пет години за всяка една българска община и промяната в броя на преподавателите за последните пет години.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg