EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Броени дни до състезание за електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Броени дни до състезание за електромобили

mail09:00 | 26.04.2012прегледи 451 коментарикоментари 0


Shell Eco-marathon Европа 2012 ще се проведе от 17 до 19 май в градски условия по улиците на Ротердам. България е представена от отборите на студентите от ТУ-София и ТУ-Варна. Те ще трябва да изминат със своите енергийно ефективни автомобили най-голямо разстояние с 1 кВтч. енергия или 1 литър гориво. С наближаването на състезанието работата им по автомобилите е почти целодневна. ТУ-София разработва plug-in електромобил за петото си поредно участие в Shell Eco-marathon. Отборът на ТУ-Варна ще участва в надпреварата за четвърта поредна година с усъвършенстван бензинов прототип. Студентите ще се състезават с 3000 участници от 24 европейски страни и 227 отбора. Българското участие в Shell Eco-marathon Европа тази година получи подкрепата на МОМН и ще е под патронажа на министър Сергей Игнатов.
В рамките на тазгодишното състезание организаторите предвиждат провеждане на бизнес форум и възможност за посещение на лаборатория на бъдещето в Ротердам като част от проекта за устойчива мобилност на Shell. На 16 май 2012 г. главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell plc Питър Возер и кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб ще бъдат домакини на бизнес форум за намиране на решения на нарастващите световни предизвикателства относно нуждите от енергия, вода и храна. Целта на форума е да събере водещи експерти от бизнеса, академичната общност и неправителствените организации в една интерактивна дискусия за генериране на нови идеи, свързани с разрешаване на сложните проблеми, породени от нарастващото търсене на основни ресурси на нашата планета- явление, което често се описва като „взаимовръзката между енергията, водата и храната”.
„Общите усилия по въпроса, свързан с енергията, водата и храната ще бъдат определящ фактор за качеството на живот на световното население през следващите десетилетия“, каза Питър Возер, главен изпълнителен директор на Shell. „Този въпрос вече не касае само една група от хора, той е глобален и преминава отвъд границите на държавите, индустриите, публичния и частния сектор. Поради тази причина е изключително важно да повишим информираността за бъдещите предизвикателства, да споделим мерките, които взимаме днес и да обсъдим бъдещите възможности в тази сфера.”
Ротердам е идеалното място, където хората могат да се съберат и да обсъдят сложната взаимовръзка между енергията, водата и храната. Като град, разположен ниско в делтата на Рейн, той е едно от най-големите пристанища в света, основен търговски и разпределителен център за храни, селскостопански продукти, рафинерия, център за водно изследване, градско земеделие и изследване на промените в климата.
„Лабораторията”: преживейте бъдещето днес
Друго нововъведение в тазгодишно издание на Shell Eco-marathon Европа ще бъде т.нар. Лаборатория на бъдещето (Лабораторията). Тя е център, предлагащ интересни интерактивни занимания за хора от всички възрасти, в който темите за бъдещето на енергетиката, технологиите и устойчивата мобилност ще бъдат представени по достъпен начин на посетителите. „Лабораторията” е инициатива на Shell в сътрудничество с местните власти на Ротердам и партньори от бизнеса и академичните среди.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048