EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Британците харчат по-малко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците харчат по-малко

mail15:41 | 13.02.2018прегледи 10504 коментарикоментари 0


Британските купувачи са изхарчили по-малко средства през януари спрямо година по-рано, като това представлява първо подобно понижение от 2013-а година насам, показват резултати от проучване на компания Visa, цитирано от агенция Ройтерс, което само подчертава колко предпазливи са редица от домакинствата в страната относно техните финанси и по отношение на трудно протичащите Брекзит преговори.

В понеделник компанията Visa, чиито дебитни и кредитни карти се използват за близо една трета от безкасовите плащания в рамките на Великобритания, заяви, че през миналия месец потребителите са изостанали далеч от традиционните добри следколедни покупки.

Според това проучване, общите разходи на домакинствата са намалели през януари с 1,2% на годишна база, като само харчовете в магазините са спаднали с цели 4 на сто.

Потребителските разходи се влошиха в началото на новата година, намалявайки за осми път през последните девет месеца, заяви за Ройтерс Марк Антипоф, главен търговски директор на Visa.

Трябва да се има предвид, че британската икономика изостана през 2017-а година от по-силния ръст в другите богати държави, тъй като по-високата инфлация (след референдума в подкрепа за Брекзит) и забавянето на растежа на заплатите ограничи покупателната сила на домакинствата на Острова.

Анабел Фидс, икономист в агенцията IHS Markit, която осъществява проучването на компанията Visa, заяви, че притесненията около Брекзит са натежали върху потребителското доверие в страната. Според нея обаче, потребителските разходи могат да се увеличат по-късно тази година, тъй като се очаква инфлацията да намалее, а заплатите да започнат да нарастват по-бързо.

Проучването на Visa се основава на разходите по нейните кредитни и дебитни карти, които са инфлационно-коригирани, на броят на картите в обръщение и на тенденцията на дългосрочен спад при използването на пари в брой.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg