EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британците почиват у дома

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците почиват у дома

mail18:15 | 20.08.2009прегледи 401 коментарикоментари 0


Ана Томфорд, ДПА       
Тормозени от свинския грип, ужилени от рецесията и затруднени от силното евро, това лято британците с цялото си сърце приветстваха идеята за "почивка у дома" за сметка на ваканцията с кофичка и лопатка по родните брегове.
Според едно проучване до една пета от британците, които са пътували в чужбина през последната година, сега са предпочели хълмовете на Дорсет пред френската Дордона, Сицилия пред гръцките острови и Скарбъро на брега на Северно море пред
Майорка.
"Почивката у дома" се превърна в част от живота в условията на рецесия, а родният туризъм има повод за радост. Хотелиерите, квартирните бюра, къмпингите за каравани, ресторантите и кафенетата се надяват бизнесът им да потръгне.
Според проучване, поръчано от водеща верига супермаркети, по време на почивките си това лято хората ще похарчат 43 милиарда лири (70 милиарда долара), от които 67 процента ще останат във Великобритания. Въпреки че на пръв поглед наемът на една селска къща на шотландски остров изглежда твърде висок в сравнение с този на
френски чифлик, високата цена на пътуването до чужбина и стойността на британската лира, която почти се изравни с еврото, стимулираха тазгодишната тенденция в туризма, твърдят експертите.
Експерти изчислиха, че пет нощувки в Южна Франция с включени цената на билета и евтина кола под наем ще струват на една британска двойка 1000 лири.
Докато в някои европейски държави цените са все още сравнително ниски в сравнение с тези във Великобритания, популярни дестинации, като например Франция и Италия, вече не се смятат за такива.
Вследствие на това, някои от най-предпочитаните места за почивка във Великобритания, като Корнуол, Уелс или Езерата, са резервирани, а хотелите, кръчмите и пансионите са покрити с табели "Няма свободни места".
Онези, които оставят резервациите за по-късно, за да узнаят петдневната прогноза в последния момент, може да открият, че най-предпочитаните курорти във Великобритания са резервирани въпреки времето.
Въпреки всичко агентите все още отчитат бум на направените в последния момент резервации в чужбина, след като метеоролозите потвърдиха, че далечните прогнози за жега "като в пещ" са твърде оптимистични, за да се сбъднат.
Туристите, дръзнали да почиват в чужбина през тази година, съобщават за пресилени реакции от други страни-членки на ЕС относно разрастващата се епидемия от свински грип във Великобритания.
Както можеше да се очаква, мнозина студенти бяха задържани под строга карантина в Китай през последния месец поради опасения от свински грип.
Един инцидент във френския град Байо обаче предизвика критични коментари в британската преса. Група британски ученици беше задържана под карантина в замъка на града. Те бяха поставени под грижите на лекари с лица, покрити с прозрачни
балони, с които приличали на космонавти.
Пресилената реакция от страна на Франция внуши страха, че британските туристи може отново да бъдат заклеймени като "парии" в Европа заради страха от епидемия, което може да намали допълнително тяхното желание да пътуват.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg