EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британците: Национализация на енергийните компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците: Национализация на енергийните компании

mail15:35 | 02.09.2022прегледи 736 коментарикоментари 0


Близо половината от избирателите, подкрепящи управляващата във Великобритания Консервативна партия, се обявяват за ренационализация на енергийния сектор в страната, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Правителството е изправено пред призиви да помогне на британците да се справят със сметките си за енергия, които от октомври ще нараснат с 80 процента до средно 3549 британски лири (4161 евро) годишно, заради рекордния скок на цените на газа.

Според допитване на ЮГав (YouGov) за в. "Таймс" 47 процента от хората, които планират да гласуват за консерваторите на следващите избори, подкрепят завръщането на енергийните компании под управлението на държавата, 28 процента са против, а 25 процента се колебаят.

Цели 53 процента от хората, гласували за консерваторите на последните избори през 2019 г., са подкрепили ренационализацията.

Британските доставчици на енергия бяха приватизирани преди над 30 години от министър-председателката от Консервативната партия Маргарет Тачър. Лейбъристката опозиция вече призова за ренационализация, а сегашният й лидер Киър Стармър заяви, че парите ще бъдат похарчени по-добре, като се намалят директно сметките на потребителите.

Министърката на външните работи Елизабет Тръс, която е фаворит да наследи премиерския пост на Борис Джонсън, заяви от своя страна, че предпочита да използва данъчни намаления вместо преки плащания в помощ на британците заради кризата с нарасналите разходи за живот.

Проучването на ЮГав е проведено във вторник и сряда, преди правителството да обяви поредното увеличение на сметките за енергия. То казва, че 55 процента от анкетираните са на мнение, че ще бъдат принудени да намалят или да ограничат отоплението си в близките месеци. Други 21 процента заявяват, че няма да са в състояние да отопляват жилищата си, освен в много ограничен обем, а 5 процента не мислят, че ще могат да си позволят каквото и да било отопление у дома.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg