EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Британците напуснаха. Какво се променя?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците напуснаха. Какво се променя?

mail08:45 | 04.02.2020прегледи 1308 коментарикоментари 0


Дойче Веле

След дългогодишни преговори британците успяха да постигнат споразумение с ЕС и напуснаха блока на 31 януари. Тези, на които им предстои да пътуват до Острова, няма защо да изпадат в паника, защото нищо няма да се промени от днес за утре. Преходният период продължава до края на 2020 година. Дотогава Великобритания и Европейският съюз трябва да договорят всички въпроси помежду си. Границите са едно от най-сериозните предизвикателства, особено тази между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и република Ирландия, която е член на Европейския съюз.

Около 27 милиона европейци посещават Великобритания всяка година. Те съставляват около 2/3 от всички посетители на страната. Европейските туристи са изключително важни за Великобритания, затова островната държава приема за свой приоритет и занапред да направи достъпа на европейци възможно най-лесен. Ако все още е неясно как ще се отрази Брекзит на икономиката и политиката, за пътуващите ситуацията е по-обозрима. „Европа е и ще продължи да бъде важен пазар за нас", подчертава пред ДВ Трейси Еджинтън от VisitBritain, най-голямата британска туристическа служба. „Европейските граждани могат спокойно да планират пътуванията си. През 2020 година нищо няма да се промени", уверява той.

Какво ще се случи по време на преходния период?

С други думи: през следващите 11 месеца фактически нищо няма да се промени – както за 3,6-те милиона европейски граждани, живеещи на Острова, така и за 27-те милиона пътуващи до Великобритания. Те ще могат да продължат да посещават страната със своите лични карти и без виза, няма да е нужно да се регистрират и ще могат да получават медицинска помощ безплатно.

Ще повлияе ли Брекзит на въздушния, сухопътен и морски транспорт?

Не, поне през преходния период. Полетите между страните-членки и Великобритания ще продължат. Пасажерите няма да усетят никаква разлика. Зад кулисите обаче ситуацията е по-неясна. Трябва да се изготвят нови правила за излитане и кацане, както и за сигурността. На дневен ред е и въпросът за достъпа, който британските авиолинии ще имат до европейския пазар.

За влакове, автобуси и фериботи не би трябвало да има нови ограничения. Фериботните пристанища са от особено важно значение за Великобритания. Около 14 милиона човека пристигнат на Острова през връзката Кале-Дувър годишно. На М20, най-важната връзка от тунела под Ламанша до Лондон, след Брекзит могат да се образуват големи опашки и задръствания заради затегнатия граничен контрол.

Ще имаме ли нужда от визи? 

Не. Валидна лична карта или международен паспорт са достатъчни за кратък престой до три месеца - както и досега. Преди Брекзит на границите на Великобритания документите и досега бяха проверявани, тъй като страната не беше част от Шенгенското пространство. „Това, което Ви е необходимо като документи, за да посетите Великобритания, няма да се промени до 2021 година", съобщава сайтът на британското правителство.

А границата между Северна Ирландия и република Ирландия?

„Всички си остава както досега", уверява Трейси Еджинтън от VisitBritain. Границата няма да се затваря.

Ще можем ли да шофираме на Острова без британска шофьорска книжка?

Да, гражданите на Европейския съюз не се нуждаят от международна шофьорска книжка.

Ще скочат ли цените на екскурзиите във Великобритания след Брекзит?

Не. В началото дори ще са по-изгодни, тъй като паундът сериозно пострада от несигурността по време на преговорите с Брюксел. От референдума през юни 2016 година досега курсът на паунда спрямо еврото е паднал с около 10 процента. Лондон все пак продължава да бъде скъп град.

Ще бъдат ли въведени отново роуминг таксите?

Европейските граждани се възползваха от падането на таксите за разговори и сърфиране в интернет в рамките на ЕС. След Брекзит те могат отново да бъдат въведени във Великобритания, но за момента няма такива планове – поне до края на 2020 година.

Какво се променя за британските граждани?

По време на преговорния период за британските граждани също няма да има промени.

Какво ще се случи след края на преговорния период?

Много от въпросите остават отворени. Но дори след края на преходния период не се предвижда въвеждането на визи за временно пребиваващите във Великобритания европейски граждани. Специални регулации ще бъдат въведени за изследователските, научните и образователните въпроси, както и за разменните програми за младежи и за бизнес пътуванията. По-сериозни промени вероятно ще настъпят за дълготрайно пребиваващите. Британското правителство обяви, че от 2021 година личната карта няма да е достатъчна за влизане в страната. Европейските граждани ще трябва да носят и международния си паспорт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886