EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британският БВП отбеляза планиран спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британският БВП отбеляза планиран спад

mail08:45 | 13.06.2019прегледи 580 коментарикоментари 0


Британският БВП се сви през април с 0,4% спрямо март, показват данните на официалната британска статистика ONS. Основна причина за слабото представяне на британската икономика през април беше рязкият спад на индустриалното производство с 2,7% на месечна база, като промишленото производство се сви с  3,9 на сто, основна причина за което е спад с 24% при производството на автомобили (най-голям от 1995-а година насам). Редица автомобилни компании обявиха предварително, че ще затворят временно мощностите си през април с оглед на първоначално обявената дата на Брекзит - 28-и март, опасявайки се от нарушаване на търговията около периода на официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС. В последствие премиерът Тереза Мей отложи Брекзит за нова крайна дата - 31-ви октомври, но британският бизнес така и не успя да направи бързи промени в плановете за временно прекратяване на производството.

В същото време секторът на услугите не успя да регистрира растеж през април след понижение с 0,1% през март, докато строителното производство се сви с 0,4% след спад с 1,9% през предходния месец.

На годишна база растежът на БВП на Обединеното кралство се забави през трите месеца до края на април до 1,3% от 1,8% през първото тримесечие, когато беше отбелязано най-солидно темпо на икономическа експанзия от третото тримесечие на 2017-а година насам.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg