EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британският автомобилен пазар трайно под пандемичните нива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британският автомобилен пазар трайно под пандемичните нива

mail17:12 | 08.01.2024прегледи 415 коментарикоментари 0


Британският автомобилен пазар е нараснал миналата година, но ще остане задълго под равнището си отпреди пандемията от КОВИД-19 заради дистанционната работа и енергийния преход. Това съобщи Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирана от Франс прес.

Броят на регистрациите на нови превозни средства е нараснал с около 17,9 на сто миналата година до 1,9 милиона нови автомобила, според предварителните данни на браншовата организация. Шефът й Майк Хейуйс е определил тези данни като "много положителни" особено с оглед на "относително отрицателния икономически контекст".

Увеличението на годишна основа идва основно от автомобилните паркове на компаниите (+38,7 на сто) спрямо 2022 година, белязана от нарушения по веригите за доставки.

За сметка на това закупените от частни лица автомобили са останали на равнище от 818 000 превозни средства, което Хейуйс приписва на повишението на разходите за живот и на високите  лихви.

Въпреки увеличението на новите регистрации на годишна основа пазарът продължава да е със 17,7 на сто под предпандемичното си равнище. 

Шефът на браншовата организация не очаква търсенето на нови автомобили скоро да се върне към ситуацията отпреди пандемията заради нарастването на дистанционната работа, което понижава необходимостта от транспорт за мнозина британци, за да стигнат до работно си място.

Броят на електрическите автомобили е достигнало рекордно равнище миналата година с 315 000 превозни средства, но пазарният им дял е спаднал до 16,5 на сто миналата година спрямо 16,6 на сто през 2022 г.

Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили призова правителството да намали наполовина ДДС  до 10 на сто за новите електрически автомобили  за частни лица през идните три години, за да се опита да стимулира продажбите.

Майк Хейуйс наблегна на факта, че пазарният дял на новите електрически превозни средства във Великобритания "вероятно е в долната част на класацията в Европа" и изостава от страни като Франция, Германия, Ирландия и Португалия, което според него се дължи на липсата на финансови инициативи.

Браншовата организация прогнозира за тази година броят на новите регистрирани превозни средства във Великобритания да нарасне с около 3 на сто до около 1,97 милиона автомобила.

В Германия броят на новите регистрации на автомобили се  е увеличил през 2023 г., но динамиката при продажбата на електрически автомобили, много силна през 2022 г., се е забавила значително. 

В САЩ продажбите на нови превозни средства са били насърчени от силното търсене през 2023 г. благодарение на примамливите търговски оферти, но продължават да са под пандемичното равнище, като тази тенденция ще се запази и през текущата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg