EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британските инвестиции са 573,6 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британските инвестиции са 573,6 млн. евро

mail19:00 | 27.08.2009прегледи 757 коментарикоментари 0


България има значителен потенциал, който не е използван напълно по отношение на износа на храни и напитки за Обединеното кралство, заяви английският посланик Н. Пр. Стийв Уилиамс на среща в МЗХ днес с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от МЗХ.
Великобритания е важен експортен пазар на България за храни и напитки и би било от взаимен интерес този потенциал да бъде разширен, счита посланикът. Най-големият интерес, но далеч не единствен, в момента е към вноса на качествено вино от България, допълни още той. Министър д-р Мирослав Найденов от своя страна посочи добрият опит на Великобритания по отношение прилагането на стандартите за безопасност и качество на храните. Той изрази надежда България да почерпи от него при изграждането на новата държавна агенция за контрол и безопасност на храните. Министър Найденов информира още, че вече има политическо решение за създаване на такава агенция.
Водещи селскостопански стоки в износа от България за Великобритания за 2008 са хлебарски, тестени, сладкарски или бисквитени продукти, вина от прясно грозде, плодове, неварени, варени и замразени, семена от слънчоглед, приготвени храни и консерви от месо, захарни изделия без какао, семена от кориандър.
Водещите селскостопански стоки във вноса в България от Великобритания за 2008 са етилов алкохол, различни хранителни продукти, препарати, използвани за храна на животни, екстракти, есенции и концентрати от кафе и чай, месо и карантии от домашни птици, кафе, печено или декофеинизирано. Съществува възможност за разширяване на пазара във Великобритания на българските млечни продукти (бяло саламурено сирене, кашкавал), меса и месни продукти, вина и алкохолни напитки, етерични масла, плодове и зеленчуци в прясно и консервирано състояние, естествен мед, тютюни и тютюневи изделия.
Високо е и постигнатото ниво на британски инвестиции в България, които за 2008 възлизат на 573,6 млн. евро. За периода 1998 - 2008 стойността им е 2.84 млрд. евро, което прави Великобритания 4-ти по големина инвеститор в нашата страна. Има потенциал за увеличаване на британските инвестиции в българското земеделие, ако британските компании и фирми използват в още по-пълна степен съществуващите инвестиционни възможности в сектора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg