EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британските данъкоплатци плащат 131 млрд. лири за кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британските данъкоплатци плащат 131 млрд. лири за кризата

mail11:16 | 04.12.2009прегледи 894 коментарикоментари 0


Общата сума, платена от британските данъкоплатци, в подкрепа на пострадалата банкова система ще достигне 131 млрд. лири до края на тази година, съобщава Guardian, позовавайки се на информация от Британската сметна палата. Това представлява дълг от 5 530 лири на всяко от 21.1-милиона семейства във Великобритания, пише Daily Telegraph.
Оповестените днес данни сочат, че инвестиционните банки са „прибрали” над 15 млн. лири под формата на такси за консултации по време на кризата.
От Сметната палата отбелязват, че британското правителство е имало нищожен избор, различен от този да предотврати банковия срив във финансовата система. От институцията подчертават, че поставят под съмнение дали ще бъдат постигнат заложените цели, при отпускането на средствата.
В доклада се подчертава, че действителните разходи ще бъдат приблизително 131 млрд. лири, при очаквани 14 млрд. лири възстановени средства от подкрепените от държавата банки.
Общата помощ, вложена в публичния сектор - включваща подкрепа на ликвидността на банките и на подсигуряване на кредитните гаранции, както и тези на депозитите, възлиза на около 850 млрд. лири.
Credit Suisse очаква да получи 15.4 млн. лири от държавния трезор за направени консултации за справяне с кризата. От Сметната палата очакват разходите за подобни услуги към правителството от септември 2007 г. до април 2010 г. да  достигнат 107 млн. лири, което е значително повече от предвиждането на един по- ранен етап.
В доклада са отправени критики по отношение на продължителността на договорите за осигуряване на консултантски услуги. Налице са очаквания около 100 млн. лири от разходите по консултантски услуги да бъдат възстановени, предимно от наполовина държавни банки като Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland.
Правителството е критикувано още по линия на пропуска да бъдат реализирани подобрения в банковото кредитиране на бизнеса, след като милиарди лири бяха вложени в подкрепа на финансовия сектор. Вчера беше отбелязано, че е малко вероятно RBS и Lloyds да реализират плановете да отпуснат 27 млрд. лири на компаниите за периода 2009 - 2010 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156